Owocami, po które zimą sięgamy bardzo chętnie są mandarynki. Trudno się temu dziwić, bo właśnie teraz cytrusy te smakują najlepiej i są najbardziej soczyste. Ale mandarynki sprawdzają się nie tylko jako przekąska czy dodatek do jogurtu. Można z nimi przygotować także zaskakujące desery i wypieki. Należy do nich mandarynkowe ciasto odwracane, w którym kwaskowość cytrusów idealnie balansują delikatne, lekko karmelowe nuty cukru trzcinowego Dry Demerara marki Diamant. Ten prosty w przygotowaniu, ale efektownie wyglądający i oryginalny w smaku deser będzie świetną propozycją na zimowy podwieczorek lub karnawałowe spotkanie ze znajomymi.
Składniki na ciasto:
- 85 g cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant
- 85 ml soku pomarańczowego
- 3 nieobrane mandarynki pokrojone w cienkie plastry
- 3 łyżki masła (dodatkowo do wysmarowania formy)
- 190 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru pudru Diamant (dodatkowo do posypania mandarynek)
- 85 ml mleka
- 1 duże żółtko
- 3 duże białka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do dekoracji:
- Syrop Trzcinowy Złocisty Diamant
- bita śmietana
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, obficie posypać plastry mandarynek cukrem pudrem i karmelizować je na maśle z obu stron. Ułożyć mandarynki na dnie tortownicy. Rozpuścić w rondlu 2 łyżki masła, a następnie 1 łyżkę odmierzyć i odstawić. Do rondla dodać sok pomarańczowy i cukier trzcinowy, gotować do otrzymania masy o konsystencji karmelu. Gotowym sosem polać mandarynki. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do odłożonego masła dodać połowę cukru pudru, mleko, żółtko, wanilię i dobrze wymieszać. Masę dodać do mąki i dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywno, następnie dodając stopniowo pozostały cukier ubijać dalej. Gotowe białka z cukrem delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wyłożyć na mandarynki. Piec około 30-40 minut lub do momentu aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy. Po wyciągnięciu ciasto udekorować syropem trzcinowym. Podawać z bitą śmietaną.