Odwracane ciasto mandarynkowe

Owocami, po które zimą sięgamy bardzo chętnie są mandarynki. Trudno się temu dziwić, bo właśnie teraz cytrusy te smakują najlepiej i są najbardziej soczyste. Ale mandarynki sprawdzają się nie tylko jako przekąska czy dodatek do jogurtu. Można z nimi przygotować także zaskakujące desery i wypieki. Należy do nich mandarynkowe ciasto odwracane, w którym kwaskowość cytrusów idealnie balansują delikatne, lekko karmelowe nuty cukru trzcinowego Dry Demerara marki Diamant. Ten prosty w przygotowaniu, ale efektownie wyglądający i oryginalny w smaku deser będzie świetną propozycją na zimowy podwieczorek lub karnawałowe spotkanie ze znajomymi.

Składniki na ciasto:

  • 85 g cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant
  • 85 ml soku pomarańczowego
  • 3 nieobrane mandarynki pokrojone w cienkie plastry
  • 3 łyżki masła (dodatkowo do wysmarowania formy)
  • 190 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru pudru Diamant (dodatkowo do posypania mandarynek)
  • 85 ml mleka
  • 1 duże żółtko
  • 3 duże białka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do dekoracji:

  • Syrop Trzcinowy Złocisty Diamant
  • bita śmietana

Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, obficie posypać plastry mandarynek cukrem pudrem i karmelizować je na maśle z obu stron. Ułożyć mandarynki na dnie tortownicy. Rozpuścić w rondlu 2 łyżki masła, a następnie 1 łyżkę odmierzyć i odstawić. Do rondla dodać sok pomarańczowy i cukier trzcinowy, gotować do otrzymania masy o konsystencji karmelu. Gotowym sosem polać mandarynki. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do odłożonego masła dodać połowę cukru pudru, mleko, żółtko, wanilię i dobrze wymieszać. Masę dodać do mąki i dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywno, następnie dodając stopniowo pozostały cukier ubijać dalej. Gotowe białka z cukrem delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wyłożyć na mandarynki. Piec około 30-40 minut lub do momentu aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy. Po wyciągnięciu ciasto udekorować syropem trzcinowym. Podawać z bitą śmietaną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *