Nietuzinkowe dania z przyprawami inspirowanymi naturą

Jak uczcić święto Trzech Króli? Można to zrobić podając smaczny obiad. Przedstawiamy przepisy na trzy dania, które świetnie się w tej roli sprawdzają.  

W każdej z poniższych propozycji pobrzmiewa jeszcze klimat Bożego Narodzenia, które ma swoje charakterystyczne smaki i zapachy. W każdej wykorzystane też zostały inspirowane naturą przyprawy z linii Vegeta Natur. To innowacyjne produkty, bez wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników, konserwantów i tłuszczów utwardzonych. Szeroka gama mieszanek przypraw, przyprawa w płynie, a także kostki bulionowe Vegeta Natur sprawdzą się podczas przygotowywania wielu różnorodnych dań, podkreślając ich niezwykły charakter.

Pieczona kaczka w pomarańczach z batatami

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • Vegeta Natur do pieczonej kaczki
  • 2 jabłka
  • łyżka masła
  • 1 pomarańcza
  • garść rodzynek
  • miód wielokwiatowy Podravka
  • 2 bataty
  • Vegeta Natur do pieczonych warzyw

Wykonanie:
Piersi kaczki naciąć od strony skóry w kratkę do głębokości mięsa. Pierś obrócić i doprawić przyprawą Vegeta Natur do pieczonej kaczki. Obsmażyć na suchej patelni z obu stron. Jabłka pokroić w ósemki, pomarańcze w kostkę. Na tłuszczu powstałym z wytopienia kaczki podsmażyć kawałki jabłka i pomarańczy. Dodać rodzynki, masło i miód. Piersi kaczki ułożyć w brytfance, dodać owoce z patelni. Na tę samą patelnię dodać pokrojone w łódeczki bataty i posypać przyprawą Vegeta Natur do pieczonych warzyw, podsmażyć. Bataty dodać do brytfanki do pozostałych składników. Piec 6-8 minut w temperaturze 180°C.

Polędwiczka wieprzowa z grzybami i śliwkami

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • małe ziemniaki
  • Vegeta Natur do duszonego mięsa i pieczeni
  • Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami
  • masło
  • tymianek
  • rosół wołowy Vegeta Natur
  • surowy boczek
  • suszone grzyby
  • korniszony
  • suszone śliwki
  • olej

Wykonanie:
Grzyby zalać wodą i namoczyć. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę. Korniszony, suszone śliwki i namoczone grzyby pokroić w plasterki. W gorącej wodzie rozpuścić kostkę rosołu wołowego Vegeta Natur. Ziemniaki przełożyć do brytfanki i doprawić przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami, następnie piec 30 minut w temperaturze 180°C. Polędwiczkę pokroić w plastry i doprawić przyprawą Vegeta Natur do duszonego mięsa i pieczeni. Na suchej patelni krótko podsmażyć pokrojony wcześniej boczek, dodać masło, a po jego rozpuszczeniu grzyby, śliwki i korniszony. Wymieszać. Dolać przygotowany bulion wołowy Vegeta Natur, gotować. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron. Polędwiczki przełożyć do sosu, dusić 10-15 minut. Udekorować gałązkami tymianku, serwować z pieczonymi ziemniakami.

Pieczona dorada z nutą rozmarynu i pomarańczy

Składniki:

  • patroszona dorada
  • Vegeta Natur do ryb i owoców morza
  • cytryna
  • rozmaryn
  • pomarańcza
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:
Środek ryby skropić delikatnie sokiem z cytryny, a następnie włożyć gałązkę rozmarynu. Z wierzchu oprószyć przyprawą Vegeta Natur do ryb i owoców morza. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie rybę ułożyć na folii aluminiowej, skropić oliwą, a na wierzchu ułożyć 2-3 plastry pomarańczy. Zawinąć szczelnie, umieścić na brytfance i piec 15-20 minut w temperaturze 180°C. Serwować z cząstkami pieczonej pomarańczy lub cytryny oraz sałatą.

Więcej informacji o produktach Vegeta Natur oraz inspirujących przepisów znaleźć można na stronie www.vegeta.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *