Jak uczcić święto Trzech Króli? Można to zrobić podając smaczny obiad. Przedstawiamy przepisy na trzy dania, które świetnie się w tej roli sprawdzają.
W każdej z poniższych propozycji pobrzmiewa jeszcze klimat Bożego Narodzenia, które ma swoje charakterystyczne smaki i zapachy. W każdej wykorzystane też zostały inspirowane naturą przyprawy z linii Vegeta Natur. To innowacyjne produkty, bez wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników, konserwantów i tłuszczów utwardzonych. Szeroka gama mieszanek przypraw, przyprawa w płynie, a także kostki bulionowe Vegeta Natur sprawdzą się podczas przygotowywania wielu różnorodnych dań, podkreślając ich niezwykły charakter.
Pieczona kaczka w pomarańczach z batatami
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- Vegeta Natur do pieczonej kaczki
- 2 jabłka
- łyżka masła
- 1 pomarańcza
- garść rodzynek
- miód wielokwiatowy Podravka
- 2 bataty
- Vegeta Natur do pieczonych warzyw
Wykonanie:
Piersi kaczki naciąć od strony skóry w kratkę do głębokości mięsa. Pierś obrócić i doprawić przyprawą Vegeta Natur do pieczonej kaczki. Obsmażyć na suchej patelni z obu stron. Jabłka pokroić w ósemki, pomarańcze w kostkę. Na tłuszczu powstałym z wytopienia kaczki podsmażyć kawałki jabłka i pomarańczy. Dodać rodzynki, masło i miód. Piersi kaczki ułożyć w brytfance, dodać owoce z patelni. Na tę samą patelnię dodać pokrojone w łódeczki bataty i posypać przyprawą Vegeta Natur do pieczonych warzyw, podsmażyć. Bataty dodać do brytfanki do pozostałych składników. Piec 6-8 minut w temperaturze 180°C.
Polędwiczka wieprzowa z grzybami i śliwkami
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- małe ziemniaki
- Vegeta Natur do duszonego mięsa i pieczeni
- Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami
- masło
- tymianek
- rosół wołowy Vegeta Natur
- surowy boczek
- suszone grzyby
- korniszony
- suszone śliwki
- olej
Wykonanie:
Grzyby zalać wodą i namoczyć. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę. Korniszony, suszone śliwki i namoczone grzyby pokroić w plasterki. W gorącej wodzie rozpuścić kostkę rosołu wołowego Vegeta Natur. Ziemniaki przełożyć do brytfanki i doprawić przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami, następnie piec 30 minut w temperaturze 180°C. Polędwiczkę pokroić w plastry i doprawić przyprawą Vegeta Natur do duszonego mięsa i pieczeni. Na suchej patelni krótko podsmażyć pokrojony wcześniej boczek, dodać masło, a po jego rozpuszczeniu grzyby, śliwki i korniszony. Wymieszać. Dolać przygotowany bulion wołowy Vegeta Natur, gotować. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron. Polędwiczki przełożyć do sosu, dusić 10-15 minut. Udekorować gałązkami tymianku, serwować z pieczonymi ziemniakami.
Pieczona dorada z nutą rozmarynu i pomarańczy
Składniki:
- patroszona dorada
- Vegeta Natur do ryb i owoców morza
- cytryna
- rozmaryn
- pomarańcza
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Środek ryby skropić delikatnie sokiem z cytryny, a następnie włożyć gałązkę rozmarynu. Z wierzchu oprószyć przyprawą Vegeta Natur do ryb i owoców morza. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie rybę ułożyć na folii aluminiowej, skropić oliwą, a na wierzchu ułożyć 2-3 plastry pomarańczy. Zawinąć szczelnie, umieścić na brytfance i piec 15-20 minut w temperaturze 180°C. Serwować z cząstkami pieczonej pomarańczy lub cytryny oraz sałatą.
Więcej informacji o produktach Vegeta Natur oraz inspirujących przepisów znaleźć można na stronie www.vegeta.pl