Na jabłkach znają się jak mało kto. Tłoczą je, musują, przecierają, a przede wszystkim uprawiają. Bazując na ogromnej wiedzy oraz pasji do tych owoców stworzyli markę, którą nazwali ot po prostu Bracia Sadownicy.
Za brandem tym stoją Adam Jędrzejewski i Paweł Szeroczyński, którzy tak jak rodzice, a wcześniej dziadek doglądają sadu w Śmiłowicach na Kujawach. Jest to miejsce niezwykłe. Bracia do minimum ograniczają ingerencję w ekosystem sadu, troszczą się też o pszczoły. Żeby wspierać ich pracę projektują specjalne pasy zieleni, wstawiają hotele oraz kiedy tylko mogą sięgają po naturalne środki ochrony. Uprawiane przez nich jabłka dojrzewają zgodnie z kalendarzem wyznaczanym przez przyrodę. Nic więc dziwnego, że bracia uważają takie świeże, zerwane ręcznie, oczywiście niewoskowane jabłko za najlepsza przekąską i takie właśnie owoce (pakowane w poręczne tekturowe tacki zabezpieczone delikatną siatką) dostarczają do sklepów.
Proste lecz zaskakujące
Poza jabłkami Bracia Sadownicy mają też w ofercie przetwory na ich bazie, które nie są w żaden sposób ulepszane, sztucznie konserwowane, barwione ani dodatkowo dosładzane. Produkty te łączą prostotę i wierność tradycji z kreatywnym spojrzeniem na potrzeby współczesnych konsumentów. Dowodzi tego linia Musujące jabłko, obejmująca pierwsze na rynku naturalne napoje, w których co najmniej 60 proc. stanowią tłoczone na zimno soki owocowe (z jabłkowym na czele), a pozostałe składniki to woda i odrobina bąbelków. Dzięki nim Musujące Jabłko jest mniej słodkie i bardziej orzeźwiające, a więc idealne na ciepłe dni. Schłodzenie także mu nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie – doda charakteru. Linia obejmuje napoje w pięciu smakach: klasycznym jabłkowym oraz jabłkowym wzbogaconym darami polskich sadów i ogrodów, czyli kwiatem bzu, agrestem, czarną porzeczką oraz śliwką. Napoje oferowane są w przyjaznych środowisku szklanych butelkach z kapslem typu twist-off. Cena ok. 4,00 zł za 330 ml.Wszystko w zgodzie z naturą
Braci Sadownicy proponują też konsumentom 100-procentowe naturalnie mętne soki z różnych odmian jabłek, dojrzewających każda w swoim czasie. Przy czym owoce – żeby zachować pełnię ich wartości – tłoczone są na zimno. Z myślą o amatorom słodkich smaków powstał sok z takich właśnie odmian jabłek, a także jabłek w połączeniu z marchewką. Ci, którzy lubią kombinacje kwaskowe powinni sięgnąć po sok z jabłek i pigwy, a wytrawne – spróbować harmonijnego połączeniu soku z jabłek i śliwek. Twórcy marki doskonale wiedzą co sprzedają, ponieważ osobiście doglądają uprawy owoców oraz pilnują wszystkich procesów i etapów produkcji przetworów. Dlatego wierzą, że znajdą one odbiorców szczególnie wśród osób zapracowanych, żyjących w pędzie, ale przykładających dużą wagę do jakości jedzenia.
Więcej informacji na stronie: www.braciasadownicy.pl