Obiad ze sklepowej zamrażarki – zdrowy czy nie?

Z jednej strony ratują nas w sytuacjach, kiedy brakuje czasu na gotowanie, z drugiej jednak ich skład budzi pewne wątpliwości. Czy mrożone dania gotowe (bo o nich mowa) faktycznie nie mogą być elementem zbilansowanej diety?

Życie w pośpiechu często wymaga od nas jedzenia przy biurku, w aucie czy podczas innych czynności. Nie mamy czasu na jedzenie, a co dopiero na jego przygotowanie. Nawet największa motywacja do schudnięcia lub utrzymania diety nie może konkurować z brakiem czasu, dlatego na rynku pojawiają się kolejne pozycje w asortymencie dań gotowych, które wystarczy włożyć do mikrofali lub piekarnika. Rozwija się także oferta mrożonych dań gotowych. Jak się okazuje opinie większości konsumentów na ich temat są dalekie od rzeczywistości.

Fakty i mity na temat mrożonych dań gotowych
Z badania przeprowadzonego przez agencję SW Research* wynika, że 38% Polaków nie wie co myśleć o produktach mrożonych, a 36% sądzi, iż są one pełne konserwantów i dodatków do żywności. Tymczasem producenci coraz częściej wykluczają takie dodatki z ich składu. Tak robi m.in. Frosta. – W naszych daniach używamy wyłącznie świeżych ziół i warzyw, a mintaja filetujemy i mrozimy bezpośrednio po połowie, na pokładzie statku – mówi Aleksandra Wysocka, marketing manager w tej firmie. – Wierzymy, że produkty tego typu nie wymagają stosowania substancji dodatkowych, dlatego wykorzystujemy w nich jedynie naturalne składniki oraz przyprawiamy tak, jak robimy to w domu – podkreśla. To samo badanie pokazuje również, że ponad połowa Polaków (56%) nie wierzy lub nie wie, że mrożone dania gotowe mogą znaleźć się w zbilansowanej diecie, a tylko co trzeci uważa je za zdrowe. To kolejny mit na ich temat, gdyż zdaniem specjalistów od żywienia jak najbardziej warto włączyć je do codziennego menu. Dlaczego?  – Mrożone dania to świetna alternatywa dla tych, którzy nie mają czasu na przygotowanie obiadu czy kolacji, a chcą zjeść ciepły posiłek. Dzięki mrożeniu zachowujemy w jedzeniu witaminy i składniki mineralne – wyjaśnia Anna Radowicka, dietetyk. Oczywiście skład takich produktów ma duże znacznie, ponieważ najważniejsze jest, aby w żywności dostarczać sobie tych elementów, których potrzebujemy. Dlatego powinien on być jak najkrótszy i pozbawiony jakichkolwiek dodatków.

Nie tylko dla tych, którzy liczą czas
Drugą kwestią, którą należy poruszyć jest smak i wartość energetyczna posiłków. W tym kontekście warto pamiętać, że dania gotowe to nie tylko fast-food. Na rynku dostępnych jest wiele produktów, których zalety wykraczają poza niewielki nakład pracy i czasu potrzebny na ich przygotowanie. Znaczna część z nich jest jednocześnie smaczna, a przy tym może okazać się sprzymierzeńcem diety – czy to odchudzającej, czy po prostu zbilansowanej. Przykładowo Toskańskie warzywa na patelnię Frosty mają jedynie 43 kcal na 100 g produktu, Warzywne curry z batatami – 81 kcal na 100 g, Wok mango curry – 91 kcal na 100 g, a Mexican chicken – 98 kcal na 100 g. Porcja zwiększona odpowiednio do potrzeb danego organizmu stanowi pełnowartościowy obiad. Dodatkowo, każde z tych dania robi się w około 10 minut. Wszystko to czyni je idealnym rozwiązaniem dla zabieganych, ale i tych, którzy dbają o linię lub generalnie chcą się zdrowo odżywiać. Wiele osób ma już tego świadomość, bo z badań wynika, że 32% Polaków używa mrożonych dań gotowych będąc na diecie.

Informacje o tym jak prezentuje się cały asortyment dań gotowych marki Frosta można znaleźć na stronie: www.frosta.pl

* Badanie zostało przeprowadzone na zlecenie firmy Frosta w marcu 2019 na reprezentatywnej próbie osób w wieku 25-55 lat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *