Polacy uwielbiają świętować, a zbliżający się Halloween to kolejna okazja, by oddać się zabawie. Odpowiednią oprawę temu wieczorowi pomoże nadać „straszne” menu.
Ducha Halloween można oddać nie tylko przyrządzając przekąski na zimno z akcentami kojarzącymi się z tym świętem. Biesiadników z pewnością zaskoczysz jeśli 31 października zaserwujesz im budzące grozę danie główne. W tej roli sprawdzi się „straszny” zielony makaron, który przy okazji nasyci oraz zasmakuje wszystkim halloweenowym gościom.
„Straszny” zielony makaron
- 80 g szpinaku młodego marki Eisberg
- 200 g mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
Składniki na sos:
- 200 g serka ricotta
- pół szklanki startego żółtego sera
- ½ małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- puszka krojonych pomidorów (400 g)
- ½ łyżeczki cukru
- sól
- mielony pieprz
- łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)
Składniki na „oczy”:
- 125 g mozzarelli (można wykorzystać mozzarellę mini w kulkach)
- 50 g czarnych drylowanych oliwek
Przygotowanie:
Zblanszowany szpinak zmiksować na gładką masę i odsączyć cały sok. Z mąki i jajek zagnieść ciasto na makaron. Stopniowo dodawać szpinak, aż do uzyskania pożądanej barwy. Ciasto cienko rozwałkować i suszyć po 10 min z każdej strony. Dobrze wysuszone ciasto posypać mąką, następnie zwinąć w luźny rulon i pokroić na wstążki (ok. 1 cm grubości). Makaron gotować ok. 3-5 min, w zależności od grubości ciasta. W garnku na oliwie podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek. Dodać pomidory wraz z przyprawami, wymieszać i zagotować. Następnie dodać serek ricotta i starty żółty ser, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu 15 min, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Z 0,5 cm plastrów mozzarelli wykroić kółka (można posłużyć się dużymi zatyczkami do mazaków albo wąskimi kieliszkami). Słomką do napojów zrobić otwory w serowych krążkach oraz w oliwkach. „Źrenice” z kawałków oliwek umieścić we wcześniej utworzonych serowych otworach.