Obiad lub kolacja w „strasznym” wydaniu

Polacy uwielbiają świętować, a zbliżający się Halloween to kolejna okazja, by oddać się zabawie. Odpowiednią oprawę temu wieczorowi pomoże nadać „straszne” menu.

Ducha Halloween można oddać nie tylko przyrządzając przekąski na zimno z akcentami kojarzącymi się z tym świętem. Biesiadników z pewnością zaskoczysz jeśli 31 października zaserwujesz im budzące grozę danie główne. W tej roli sprawdzi się  „straszny” zielony makaron, który przy okazji nasyci oraz zasmakuje wszystkim halloweenowym gościom.

„Straszny” zielony makaron

Składniki na makaron:

  • 80 g szpinaku młodego marki Eisberg
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Składniki na sos:

  • 200 g serka ricotta
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • ½ małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • ½  łyżeczki cukru
  • sól
  • mielony pieprz
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)

Składniki na „oczy”:

  • 125 g mozzarelli (można wykorzystać mozzarellę mini w kulkach)
  • 50 g czarnych drylowanych oliwek

Przygotowanie:
Zblanszowany szpinak zmiksować na gładką masę i odsączyć cały sok. Z mąki i jajek zagnieść ciasto na makaron. Stopniowo dodawać szpinak, aż do uzyskania pożądanej barwy. Ciasto cienko rozwałkować i suszyć po 10 min z każdej strony. Dobrze wysuszone ciasto posypać mąką, następnie zwinąć w luźny rulon i pokroić na wstążki (ok. 1 cm grubości). Makaron gotować ok. 3-5 min, w zależności od grubości ciasta. W garnku na oliwie podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek. Dodać pomidory wraz z przyprawami, wymieszać i zagotować. Następnie dodać serek ricotta i starty żółty ser, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu 15 min, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Z 0,5 cm plastrów mozzarelli wykroić kółka (można posłużyć się dużymi zatyczkami do mazaków albo wąskimi kieliszkami). Słomką do napojów zrobić otwory w serowych krążkach oraz w oliwkach. „Źrenice” z kawałków oliwek umieścić we wcześniej utworzonych serowych otworach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *