Nowość! Mydło antybakteryjne marki Dettol o zapachu Cytrusowa świeżość

Mydło antybakteryjne marki Dettol o zapachu Cytrusowa świeżość z wyciągiem z limonki, nie tylko usuwa z dłoni 99,9% zarazków, w tym bakterie E.Coli, Salmonellę, ale niweluje również nieprzyjemne zapachy na dłoniach. Nowość w portfolio marki dostępna jest jako wkład do automatycznego dozownika mydła w płynie. W portfolio marki znajdują się również wkład z wyciągiem z aloesu oraz wkład z wyciągiem z ogórka.

W ubiegły weekend mieliśmy przyjemność zapoznać się z produktami marki Dettol. Automatyczny dozownik ładnie prezentuje się na kuchennym blacie. Po zastosowaniu mydła na dłoniach pozostaje delikatny, ładny zapach. Dzięki automatycznemu dozownikowi produkt jest wydajny. Automatyczny dozownik to również atrakcja dla dzieci, które nagle chciały cały czas myć ręce:)

Automatyczny dozownik z wkładem „Aloe Vera”

Czujnik automatycznie dozuje odpowiednią ilość antybakteryjnego mydła. Bakterie nie mają kontaktu z automatycznym aplikatorem mydła, co pozwala utrzymać zdrowy dom. Idealny do kuchni i łazienek bezdotykowy system dozujący Dettol składa się z bezdotykowego aplikatora, jednego wkładu wymiennego z mydłem i baterii.

Cena rekomendowana: 29,99 PLN

 

 

Starterkit_NoTouch

Wkład uzupełniający „Cytrusowa świeżość

Cena rekomendowana: 13,49 PLN

 

cytrus_wklad-300x600


Jak w kuchni ustrzec się przed niebezpiecznymi bakteriami i nieprzyjemnym zapachem na dłoniach?

Starasz się dbać o zdrowie i siły witalne swoje i swojej rodziny, przygotowując pełnowartościowe i zbilansowane posiłki? Zwróć uwagę na prawidłowe nawyki higieniczne całej rodziny, gdyż to one pozwolą Wam ustrzec się przed niebezpiecznymi chorobami. Źle rozmrożone mięso czy brudne owoce lub warzywa, mogą być skupiskiem bakterii takich jak Salmonella czy E. Coli.

Wyzwanie nr 1: niebezpieczne spotkania… w kuchni

Na surowej i źle przechowywanej żywności, mogą się znajdować pałeczki Salmonelli, powodujące infekcję żołądkową. Brak odpowiedniej higieny rąk, pozwala im przenosić się na narzędzia kuchenne, takie jak deski do krojenia, naczynia i sztućce czy krany. Salmonella może wywołać takie nieprzyjemne i niebezpieczne objawy jak wymioty, biegunka, odwodnienie czy wysoka temperatura. Pierwsze symptomy zatrucia mogą pojawić się już 8 godzin po zjedzeniu skażonego posiłku, jednak najczęściej choroba daje o sobie znać po 18-24 godzinach. Dolegliwość ta jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży oraz małych dzieci, ponieważ bezpośrednio wpływa na znaczne osłabienie organizmu.


W kuchni zagrażać nam może również bakteria E. Coli. Można zarazić się nią jedząc surowe warzywa i  owoce, pijąc nieprzegotowaną wodę czy… dotykając żywności bezpośrednio po wyjściu z toalety. Tzw. pałeczki okrężnicy w łatwy sposób mogą przenosić się z dłoni na dłonie czy przedmioty – wystarczy brak dbałości o podstawową higienę. Objawy takie jak wymioty, biegunka czy kurczowe bóle brzucha mogą wystąpić już po 12-72 godzinach od zakażenia. Niekiedy jednak, przybierają bardziej niebezpieczną formę, stając się przyczyną zapalenia opon mózgowych u noworodków. Niektóre szczepy mogą prowadzić do zapalenia otrzewnej, którego powikłaniem może być groźna sepsa. Warto pamiętać, że bakterie E. Coli giną po 20 minutach ogrzewania w temperaturze 60 st. C i są wrażliwe na środki dezynfekcyjne.

Jak się uchronić przed bakteriami?

Aby uchronić się przed zatruciem pokarmowym, np. bakterią Salmonelli czy E.Coli, należy zwracać szczególną uwagę na odpowiednią higienę, również w kuchni:

  1. Pamiętaj, aby przed przystąpieniem do przygotowywania posiłku, niezwłocznie po obróbce żywności oraz po skorzystaniu z toalety, dokładnie umyć ręce wodą z antybakteryjnym mydłem np. marki Dettol1. 30 sekund wystarczy, aby skutecznie usunąć bakterie z dłoni i móc przystąpić do gotowania.

  2. Regularnie czyść i dezynfekuj powierzchnie, na których przygotowuje się żywność. Warto też do obróbki produktów surowych, tj. mięso czy ryby, używać innych desek do krojenia niż do warzyw i owoców. Korzystaj również z jednorazowych szmatek do czyszczenia lub odkażaj szmatki i gąbki wielorazowego użytku.

  3. Surowe produkty przechowuj w lodówce, z dala od posiłków gotowych do spożycia, a po rozmrożeniu nie zamrażaj jedzenia ponownie. Jaja przed przygotowaniem sparz wrzątkiem, a owoce i warzywa bardzo dokładnie umyj przed krojeniem czy podaniem.

Wyzwanie nr 2: nieprzyjemne zapachy

Poza kwestiami higieny i ochrony zdrowia warto również zwrócić na inne aspekty. Czas spędzony na przyrządzaniu ryby czy ulubionego makaronu z czosnkiem, często skutkuje wysokim poziomem zadowolenia, satysfakcji oraz… nieprzyjemnym zapachem na dłoniach. Aromat śledzi, cebuli, czosnku czy czerwonego mięsa, może wniknąć głęboko w skórę, a zwykłe mydło lub sok z cytryny nie zawsze są w stanie sobie z nim poradzić. W tym przypadku rozwiązaniem będzie także… odpowiednie mycie rąk.

(1 )Wyżej wymienione działanie jest charakterystyczne dla produktu biobójczego, a wg danych Nielsen na dzień 31.12.2014 jest to jedyny dostępny na rynku produkt biobójczy. Na podstawie przeprowadzonych badań.

Więcej na www.dettol.pl

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *