Nieznana historia Polskiej Wódki w Krakowie

11-13 listopada 2016, za sprawą odbywającego się Terra Madre Slow Food Festival, Kraków już po raz trzeci stanie się stolicą naturalnej kuchni regionalnej. Podczas weekendowego święta „Matki Ziemi” odbywającego się w Centrum Kongresowym ICE swoje wyjątkowe oblicze zaprezentuje także nasz narodowy trunek – Polska Wódka. Pełnoletni uczestnicy imprezy będą mieli okazję poznać często nieznane fakty z jej bogatej historii dzięki edukacyjnym warsztatom degustacyjnym i wystawie „Czy wiesz, że…” dostępnej dla wszystkich zwiedzających.

Wydaje Ci się, że wiesz o niej wszystko. Smakujesz ją na rodzinnych przyjęciach i spotkaniach z przyjaciółmi. Tradycyjnie zestawiasz ją ze śledziem, tatarem czy kiszonym ogórkiem. Gdy odwiedzasz znajomych zagranicą w prezencie wręczasz im właśnie Polską Wódkę, bo wiesz, że to jeden z najlepszych polskich produktów, którym warto się pochwalić. Historia wytwarzania wódki na naszych ziemiach sięga ponad 600 lat i obfituje w ciekawostki, które zaskoczą niejednego konesera naszego narodowego trunku. Warto je poznać, by w pełni zrozumieć dlaczego Polska Wódka jest uznawana za jeden z najlepszych mocnych alkoholi na świecie, a dla Polaków stanowi prawdziwy powód do dumy, nie ustępując jakością osławionej szkockiej whisky czy francuskiemu koniakowi.

Przygotowując się do otwarcia pierwszego i jedynego na świecie Muzeum Polskiej Wódki, postawiliśmy sobie za cel szerzenie wiedzy na temat naszego narodowego trunku. Ciekawostki, ważne daty z historii, a także cenne wskazówki dotyczące sposobu jej serwowania to informacje, które przekażemy uczestnikom festiwalu Terra Madre Slow Food Festival, sprawiając, że lepiej ją poznają i zrozumieją w czym tkwi tajemnica jej jakości i renomy na całym świecie – mówi Elżbieta Kwiecińska-Prysłopska ze Stowarzyszenia Polska Wódka, patrona powstającego Muzeum.

W sobotę 12 listopada o godzinie 17:00 oraz w niedzielę 13 listopada o godzinie 14:00 podczas Slow Food Festival odbędą się edukacyjne warsztaty degustacyjne, które poprowadzi Maciej Starosolski – ambasador Polskiej Wódki. Uczestnicy spotkania odbędą podróż po nieznanych dotąd obszarach naszego narodowego trunku. Uczestnicy dowiedzą się również z jakich surowców może być wyprodukowany, by spełniał ustawową definicję Polskiej Wódki. Zostanie zaprezentowany szeroki, historyczny i kulturowy kontekst jej wytwarzania i konsumowania na polskich ziemiach, a także walory smakowe i różnice między wódkami stworzonymi z różnych surowców – pszenicy, żyta i ziemniaków. W warsztatach mogą wziąć osoby pełnoletnie, które dokonają zgłoszenia poprzez stronę terramadre.pl. Liczba miejsc jest ograniczona.

polska-wodka_2

Natomiast wszyscy odwiedzający festiwal będą mieli okazję poznać ciekawe informacje na temat Polskiej Wódki oglądając wystawę „Czy wiesz, że…”. Wybrane, często nieznane fakty, cytaty z literatury to perełki, które warto znać, by poszerzyć swoją wiedzę  o tradycyjnym polskim trunku i zaskoczyć przyjaciół, rodzinę czy zagranicznych znajomych.

wystawa-czy-wiesz-ze_1

wystawa-czy-wiesz-ze_2

Podczas Terra Madre Slow Food Festival zaprezentuje się 150 wystawców, którym towarzyszyć będzie ponad 30 pokazów i laboratoriów smaku, 10 kolacji tematycznych w krakowskich restauracjach przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni, a także rozmaite spotkania degustacyjne i warsztaty, dyskusje i debaty.

Definicja Polskiej Wódki mówi, że musi być ona wytworzona z tradycyjnych polskich zbóż (żyto, jęczmień, owies, pszenica, pszenżyto) lub ziemniaków, a wszystkie etapy produkcji muszą odbywać się na terenie Polski. Tym, co wyróżnia polską wódkę na tle innych tego typu trunków, jest droga od surowca z pola upraw do alkoholu dostępnego na sklepowych półkach. Proces produkcji przebiega dwuetapowo: w gorzelni i zakładzie rektyfikacji, dzięki czemu nad jakością i smakiem polskiej wódki czuwa również człowiek, doświadczony gorzelnik.

O zgodności alkoholu z definicją informuje umieszczony na butelce napis Polska Wódka / Polish Vodka,
a także oznaczenie Stowarzyszenia Polska Wódka. Warto też wiedzieć, że zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej, Polska Wódka jest produktem chronionym oznaczeniem geograficznym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *