Nietypowe dania z truskawkami w roli głównej

Sezon na truskawki, uważany jest przez większość z nas za najlepszy moment w roku. Chwila, w której lokalne bazarki zamieniają się w pełne soczystej truskawkowej czerwieni miejsca, to idealny moment na rozpoczęcie kulinarnych eksperymentów. Nietypowe dania z truskawkami w roli głównej, doskonale sprawdzą się jako lekka, obiadowa propozycja. Dlaczego nie warto przegapić sezonu na te czerwone i soczyste owoce?

Truskawki najlepiej smakują, w lekkich i pełnych aromatów daniach. Nie lubią dużej ilości dodatków, dlatego tak dobrze czują się np. w towarzystwie chrupiących orzechów (szczególnie migdałów lub pistacji), a także suszonych owoców, z którymi tworzą niepowtarzalne duety smakowe i witaminowe. Stając się doskonałym źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza czy potasu. Chcesz zapewnić swojemu organizmowi zastrzyk energii i cennych witamin? Przygotuj lekkie, truskawkowe dania obiadowe… i koniecznie nie zapomnij o deserze!

Truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami

Składniki:

  • 2 kg truskawek

  • 200 mln mleka kokosowego

  • 1 szklanka soku z buraków

  • 75 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland

  • 50 g Chrupiącej sałatki z żurawiną Bakalland

  • Szczypta soli

  • 2 łyżeczki miodu

  • Pieprz do smaku

  • Listki mięty

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, a następnie delikatnie blendujemy. Dodajemy 150 ml mleka kokosowego i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy szklankę soku z buraków i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku i dodajemy miód. Gotowy chłodnik wyjmujemy z lodówki na chwilę przed podaniem. Przelewamy do miseczek i dodatkowo ozdabiamy pozostałą śmietanką kokosową i posiekanymi pistacjami. Całość posypujemy chrupiącą sałatką i dodajemy listek mięty.

Truskawkowa sałatka z migdałami i jarmużem w miodowo – cytrynowym sosie

Składniki:

  • 1 opakowanie jarmużu

  • 0,5 kg truskawek

  • Pęczek rzodkiewki

  • 75 g Migdałów w płatkach Bakalland

  • 3 łyżki oliwy

  • Sok z połowy cytryny

  • 2 łyżki miodu

  • Sól i pieprz do smaku

Jarmuż delikatnie rwiemy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem na ok. 1 minutę, aby zmiękł. Następnie rzodkiewki i truskawki kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do jarmużu. Całość posypujemy migdałami. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Oliwę, sok z cytryny i miód mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje polana sosem na chwilę przed podaniem.

Słoiczek truskawkowo imbirowego musu z migdałami i orzechami włoskimi

Składniki

  • 1 kg truskawek

  • 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland

  • 75 g płatków migdałów Bakalland

  • Świeży imbir

  • 100 ml śmietanki 30%

  • 2 łyżeczki syropu klonowego

Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Następnie na tarce ścieramy imbir, aby uzyskać łyżeczkę startego imbiru, który dodajemy do truskawek. Truskawki z imbirem blendujemy na gładką, puszystą masę, którą wykładamy do słoiczka. Następne w osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę, a na patelni prażymy orzechy włoskie i migdały. Ubitą śmietankę układamy na musie. Wierzch deseru ozdabiamy prażonymi orzechami i ćwiartkami truskawek i polewamy syropem klonowym. Deser najlepiej smakuje schłodzony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *