Sezon na truskawki, uważany jest przez większość z nas za najlepszy moment w roku. Chwila, w której lokalne bazarki zamieniają się w pełne soczystej truskawkowej czerwieni miejsca, to idealny moment na rozpoczęcie kulinarnych eksperymentów. Nietypowe dania z truskawkami w roli głównej, doskonale sprawdzą się jako lekka, obiadowa propozycja. Dlaczego nie warto przegapić sezonu na te czerwone i soczyste owoce?
Truskawki najlepiej smakują, w lekkich i pełnych aromatów daniach. Nie lubią dużej ilości dodatków, dlatego tak dobrze czują się np. w towarzystwie chrupiących orzechów (szczególnie migdałów lub pistacji), a także suszonych owoców, z którymi tworzą niepowtarzalne duety smakowe i witaminowe. Stając się doskonałym źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza czy potasu. Chcesz zapewnić swojemu organizmowi zastrzyk energii i cennych witamin? Przygotuj lekkie, truskawkowe dania obiadowe… i koniecznie nie zapomnij o deserze!
Truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami
Składniki:
-
2 kg truskawek
-
200 mln mleka kokosowego
-
1 szklanka soku z buraków
-
75 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
-
50 g Chrupiącej sałatki z żurawiną Bakalland
-
Szczypta soli
-
2 łyżeczki miodu
-
Pieprz do smaku
-
Listki mięty
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, a następnie delikatnie blendujemy. Dodajemy 150 ml mleka kokosowego i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy szklankę soku z buraków i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku i dodajemy miód. Gotowy chłodnik wyjmujemy z lodówki na chwilę przed podaniem. Przelewamy do miseczek i dodatkowo ozdabiamy pozostałą śmietanką kokosową i posiekanymi pistacjami. Całość posypujemy chrupiącą sałatką i dodajemy listek mięty.
Truskawkowa sałatka z migdałami i jarmużem w miodowo – cytrynowym sosie
Składniki:
-
1 opakowanie jarmużu
-
0,5 kg truskawek
-
Pęczek rzodkiewki
-
75 g Migdałów w płatkach Bakalland
-
3 łyżki oliwy
-
Sok z połowy cytryny
-
2 łyżki miodu
-
Sól i pieprz do smaku
Jarmuż delikatnie rwiemy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem na ok. 1 minutę, aby zmiękł. Następnie rzodkiewki i truskawki kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do jarmużu. Całość posypujemy migdałami. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Oliwę, sok z cytryny i miód mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje polana sosem na chwilę przed podaniem.
Słoiczek truskawkowo imbirowego musu z migdałami i orzechami włoskimi
Składniki
-
1 kg truskawek
-
75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
-
75 g płatków migdałów Bakalland
-
Świeży imbir
-
100 ml śmietanki 30%
-
2 łyżeczki syropu klonowego
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Następnie na tarce ścieramy imbir, aby uzyskać łyżeczkę startego imbiru, który dodajemy do truskawek. Truskawki z imbirem blendujemy na gładką, puszystą masę, którą wykładamy do słoiczka. Następne w osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę, a na patelni prażymy orzechy włoskie i migdały. Ubitą śmietankę układamy na musie. Wierzch deseru ozdabiamy prażonymi orzechami i ćwiartkami truskawek i polewamy syropem klonowym. Deser najlepiej smakuje schłodzony.