Nieoczywisty pomysł na botwinkę

Sięganie po te warzywa oraz owoce, które aktualnie zbiera się na polach i w sadach, to jeden z najlepszych sposobów na zdrową, pyszną, a przy tym niedrogą kuchnię. Właśnie trwa sezon na botwinkę, którą na pewno warto włączyć do jadłospisu i to nie tylko pod postacią zupy.

Botwinka, czyli młode liście i korzenie buraka ćwikłowego cechuje się wysoką zawartością żelaza, przeciwutleniaczy, witaminy C oraz witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Co prawda jest też w niej sporo kwasu szczawiowego, którego niekorzystny wpływ na organizm zneutralizujemy dodając do botwinki produkty mleczne np. śmietanę czy ser. Warzywo to najczęściej trafia na nasze stoły w zupie, ale warto spróbować też innych, równie prostych opcji jej podania. Oto botwinkowa propozycja idealna na wiosenno-letnie spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi.

Wegetariańskie mini tarty z botwinką i plastrami z papryką
Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
  • 3 buraczki z pęczka botwinki plus kilka liści z łodyżkami
  • 250 g kwaśnej śmietany 12 lub 18%
  • 3 jajka
  • 100 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Cebulę (najlepiej dymkę, na którą również trwa obecnie sezon) i plastry wegetariańskie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i plastry. Smażymy przez 5-7 minut, aż ładnie się zrumienią. Studzimy. Buraczki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Liście wraz z łodyżkami osuszamy, drobno siekamy. W misce umieszczamy kwaśną śmietanę i jajka. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Dodajemy zawartość patelni, buraczki z łodyżkami i liśćmi, pokruszony ser feta, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, gałkę muszkatołową, paprykę, tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. 8 foremek na mini tarty wylepiamy ciastem francuskim. Wlewamy do nich farsz z burakami i fetą. Pieczemy przez około 25 minut lub dłużej, aż farsz będzie zwarty. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Rada: 
Zamiast kilku małych porcji można upiec jedną dużą tartę.

Co to za marka?
Pod nazwą VeggieDay kryje się linia innowacyjnych, wegetariańskich produktów opartych na białku jaja kurzego. Stworzono ją w myślą o osobach które lubią smak mięsa, ale chcą zmniejszyć jego ilość w diecie z przyczyn ideologicznych lub zdrowotnych. Marka VeggieDay zadebiutowała na rynku w styczniu 2016 r.

Więcej informacji na stronie:

Start

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *