Tego warzywnego przysmaku nikomu, a zwłaszcza miłośnikom włoskiej kuchni przestawiać nie trzeba. W portfolio marki Ole! jest jednak pewna oryginalna wariacja na temat suszonych pomidorów, o której wspomnieć warto.
Mowa o suszonych pomidorach z żurawiną w oleju z ziołami. Ta kusząca oryginalną słodyczą, intrygująca propozycja od Ole! zainspiruje was do kulinarnych eksperymentów i sprawi, że zapragniecie tworzyć nowe, niebanalne, a jednocześnie łatwe w przygotowaniu potrawy wypełnione aromatem śródziemnomorskich ziół. Żurawina nie tylko dodaje pomidorom słodkiego smaku, ale też podkreśla ich intensywny aromat. Taka fuzja smaków to doskonała propozycja dla wielbicieli produktów wytrawnych otulonych odrobiną słodyczy. Suszone pomidory z żurawiną będą doskonałą przekąską, sprawdzą się też jako składnik przystawek, dodatek do sałatek czy dań głównych (poniżej podajemy przepis na niebanalny omlet z ich udziałem). Słoiczek o pojemności 305 ml kosztuje ok. 8,00 zł.
Producent: Okechamp
Więcej informacji na stronie: www.wole-ole.pl
Ziołowy omlet z suszonymi pomidorami z żurawiną i sosem majonezowo-twarożkowym
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki (na 3 porcje):
- duża garść posiekanych liści bazylii
- ½ pęczka szczypiorku oraz koperku
- 6 jajek
- 200 ml mleka
- suszone pomidory z żurawiną Ole!
- 2 łyżki majonezu
- serek śmietankowy
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Zaczynamy od przyrządzenia sosu: majonez miksujemy z twarożkiem, czosnkiem oraz przyprawami. Odstawiamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Dodajemy posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy trochę masła lub oleju. Wlewamy 1/3 masy, dodajemy pokrojone w paseczki pomidory suszone wraz z żurawiną. Smażymy, aż jajka z zewnętrznej strony się zetną. Czynność powtarzamy z pozostałą masą (dwukrotnie). Podajemy z sosem na ciepło lub zimno.