Niebanalne pomysły na grilla

Do kiełbasy, kaszanki czy też mięsa z rusztu wszyscy się już przyzwyczaili. Może więc warto zaskoczyć gości zaproszonych na grillową biesiadą czymś nietuzinkowym i zapewnić im prawdziwy festiwal smaków?

Firma Mosso ma klika propozycji, które z pewnością spotkają się z uznaniem rodziny i znajomych. Należą do nich m.in. niby banalna, ale jednak niezwykła kanapka oraz grillowane warzywa z wykwintnym farszem.

Kanapka z grillowanym boczkiem
Nie ma nic tak prostego, a zarazem lubianego jak kanapka. A co gdyby wpleść ją w grillowe menu? Przygotowanie tej potrawy nie zajmie wam więcej niż pół godziny. Zacznijcie od przygotowania warzyw i dodatków, takich jak papryka, sałata, rukola, ser żółty (ostateczny wybór należy do was). Następnie przejdźcie do grillowania boczku, tak aby  z obu stron uzyskał piękny złoty kolor. W międzyczasie podpieczcie delikatnie kromki chleba. Złóżcie wszystkie składniki w wyborną kanapkę i dodajcie ulubiony sos. Strzałem w dziesiątkę będzie sos burgerowy od Mosso z dużą zawartością ogórka konserwowego.

Pieczarki i pomidory z farszem
Na przygotowanie tej pysznej przekąski będziesz potrzebować około 40 minut. Na początek przekrój pomidory na pół i wydrąż z nich miąższ. Następnie wykonaj podobny zabieg na pieczarkach, uważając, by ich nie przekroić, a jedynie usunąć nóżki. Środki wypełnij farszem z pokrojonych krewetek i sera pleśniowego. Pieczarki i pomidory ułóż na tacce do grilla, przykryj folią aluminiową i grilluj ok. 20 minut na wolnym ogniu. Dla podbicia smaku warzywa podaj z wyrazistym sosem czosnkowym Mosso. Do dekoracji możesz użyć listków bazylii.

Dodatkowa atrakcja z Himalajów rodem
Biesiadników można zaskoczyć nie tylko serwując im niebanalnym menu, ale też przyrządzając je na… kamieniu z soli himalajskiej. Można go używać na dwa sposoby: umieścić na ruszcie, a następnie położyć na nim produkty przeznaczone do grillowania, albo – co jest metodą o wiele bardziej widowiskową – rozgrzać kamień na ruszcie, a potem położyć go na stole, pamiętaj aby użyć podstawki. W ten sposób zapewnimy gościom dodatkową atrakcję, polegającą na samodzielnym nakładaniu warzyw i mięs na rozgrzaną, solną płytę. W związku z tym, że kamień bardzo dobrze trzyma temperaturę, nie trzeba się martwić, że jedzenie wystygnie. Ta technika ma też inne zalety –potraw nie trzeba dodatkowo solić, a jednocześnie przedostają się do nich cenne mikroelementy, ponadto są one bardziej aromatyczne i soczyste.

Na grilla z Mosso
Doskonałym dodatkiem do mięs, ryb czy warzyw grillowanych bezpośrednio na ruszcie czy też na kamieniu solnym będą produkty z oferty Mosso. Poza wspomnianym już sosem burgerowym oraz czosnkowym znajdziemy wśród nich także: sos barbecue z wędzoną papryką, sos curry, który swój mocny smak zawdzięcza dużej zawartości mieszanki przypraw tego rodzaju oraz sos musztardowo-chrzanowy z dodatkiem naturalnego miodu gryczanego. Do tego dochodzi intensywnie pomidorowy ketchup Mosso Premium, przygotowywany z 237 g pomidorów na 100 gram produktu. Jest on dostępny w dwóch odsłonach: łagodnej oraz pikantnej, wynikającej z zastosowania papryczki chili. Zarówno sosy jak ketchupy dostępne są w nowych wygodnych, plastikowych opakowaniach, które sprawdzą się w każdych warunkach, a na grillową biesiadę pod chmurką są wręcz idealne. Ceny: sosy – ok. 5,00 zł za 310, 315 lub 360 g (w zależności od wariantu), ketchupy – ok. 4,00 zł za 350 g.

Producent: Mosso
Więcej informacji i przepisów na specjały z grilla można znaleźć na stronie:

Strona główna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *