wasabi_3_1_2

Nie ma sushi bez wasabi!

Kiedy idziemy do restauracji sushi i zamawiamy swój ulubiony zestaw japońskich specjałów na talerzu zawsze towarzyszy im ciekawa w smaku, niewinnie wyglądająca zielona przyprawa. Zastanawialiście się kiedyś dlaczego?

Wasabi to egzotyczna przyprawa z charakterem. Przygotowuje się ją z obranego ze skórki, surowego, startego kawałka korzenia wasabii japońskiej. Uprawia się go głównie w Azji, przede wszystkim w Japonii, Korei oraz na Tajwanie, na brzegach górskich strumieni, gdzie roślina jest regularnie obmywana wodą. Jej jasnozielony kolor sprawia, że wygląda niewinnie i swoim wyglądem zachęca do skosztowania większej ilości specjału. Należy nakładać ją jednak rozważnie, ponieważ posiada bardzo ostry smak.

wasabi_1_2

Wasabi nie tylko podkreśla smak potraw, ale również od wieków uważa się ją za cudowny lek na zatrucia pokarmowe. Najczęściej podawano ją jako dodatek do dań przygotowanych z surowych składników, w szczególności przy tych, w których skład wchodziła surowa ryba. Badania wykazały, że wasabi chroni smakoszy również przed nowotworami, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów krwi oraz zapobiega próchnicy.

Dziś wasabi to głównie ciekawy dodatek smakowy – Japończycy, przygotowując sushi, rozprowadzają odrobinę zielonej pasty przygotowując nigiri lub maki sushi. W przypadku nigiriwasabi nakłada się bezpośrednio na plasterek ryby, natomiast w makach – na ryż. Bez tego dodatku, ich smak nie byłby odbierany w sposób tak wyjątkowy.

wasabi_2_1_3

Czy jest jeszcze ktoś, kto nie zgodzi się ze stwierdzeniem, że nie ma sushi bez wasabi? Aby spróbować tej oryginalnej, niesamowitej przyprawy połączonej z rozmaitymi kawałkami sushi przygotowanego przez najlepszych Sushi Masterów w stolicy zapraszamy do restauracji OTO!SUSHI, mieszczącej się w Warszawie przy ulicy Nowy Świat 46. Pamiętajmy jednak o zasadach savoir vivre! Jedząc sushi nie łączmy nigdy wasabi z sosem sojowym oraz nie prośmy Sushi Master o dokładkę tej wyjątkowej pasty! Zaufaj nam. Zawsze nakłada właściwą ilość. Jeśli jednak jesteś prawdziwym „wasabiżercą“ i lubisz, gdy Twoje sushi ma wyjątkowo ostry smak, nałóż tę zieloną pastę bezpośrednio na rybę w takiej ilości, jaką preferujesz. Sushi Master z pewnością się nie obrazi. ;)

Źródło:  http://www.oto-sushi.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>