Naleśniki z farszem z twarożku, kaszy owsianej, brzoskwini i żurawiny

Przepis Doroty Wdowińskiej-Rozbickiej, autorki bloga www.smakuje.blox.pl przygotowany w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.

Składniki:
naleśniki:
2 jajka
2 szkl mąki
1 szkl wody
1 szkl mleka
szczypta soli i cukru
olej

farsz:
200g twarożku śmietankowego
4 łyżki ugotowanej kaszy owsianej łamanej
3 brzoskwinie
2 łyżki suszonej żurawiny
łyżeczka miodu

Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jaja, dodajemy cukier, sól, wlewamy wodę i mleko. Wszystko miksujemy aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany.
Ciasto odstawiam na pół godziny.
Rozgrzewamy patelnię, którą spryskujemy odrobiną oleju. Wlewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni.
Smażymy na rumiano z obu stron.
Usmażone naleśniki układamy na talerzu jeden na drugim by zachowały miękkość i elastyczność.
Twarożek śmietankowy mieszamy z kaszą owsianą, pokrojonymi w kosteczkę brzoskwiniami i posiekaną suszoną żurawiną. Doprawiamy do smaku miodem.
Tak powstałym farszem nadziewamy naleśniki i zwijamy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *