Naleśniki inne niż wszystkie

Z serem, dżemem, kremem czekoladowym czy owocami – takie naleśniki wszyscy znamy i lubimy. Jednak od czasu do czasu mamy ochotę na zmianę smaku oraz nowe kulinarne doznania. Tych na pewno dostarczą różowe naleśniki po bretońsku.  

Delikatne ciasto z dodatkiem soku z buraka w połączeniu z wyrazistymi nutami sera tylżyckiego Hochland, wędliny i świeżego szczypiorku z pewnością zaskoczy wszystkich, którym naleśniki kojarzą się tylko ze słodkim podwieczorkiem. To lekkie, kuszące kolorami i aromatami danie świetnie sprawdzi się jako weekendowe śniadanie, lunchowa przekąska czy też oryginalna kolacja.

Różowe naleśniki po bretońsku

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka białej mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody lekko gazowanej
  • 1/2 szklanki soku z buraka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

Dodatkowo: 

  • 1 opakowanie sera tylżyckiego w plastrach Hochland
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 4 plastry dobrej jakości wędliny
  • garść szczypiorku

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę gryczaną i sól, wlewamy mleko, wodę oraz sok z buraka i 2 łyżki stopionego masła. Miksujemy całość, aż powstanie gładka masa bez grudek. Odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy patelnię, lekko smarujemy masłem, wylewamy po chochli ciasta, rozlewamy na boki i smażymy naleśniki z obu stron. Co trzeci naleśnik smarujemy lekko patelnię masłem. Na nieprzywierającej patelni przygotowujemy jajka sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem. Na każdym naleśniku układamy po plasterku sera i szynki, układamy jajko, zakładamy każdy z 4 boków i posypujemy szczypiorkiem.

Sery dla wymagających
Sery żółte Hochland przeznaczone są dla konsumentów, którzy w produktach spożywczych poszukują prawdziwego smaku, naturalności oraz zwracają uwagę na ich skład. Powstają wyłącznie z polskiego mleka, pochodzącego od krów karmionych paszą niemodyfikowaną genetycznie. Co więcej, nie zawierają one konserwantów, stanowiąc jednocześnie bogate źródło cennego wapnia i składników odżywczych. Każdy z serów żółtych Hochland wyróżnia się znakomitym smakiem i najwyższą jakością. W ich ofercie poza tylżyckim znajdziemy także: goudę, goudę wędzoną, edamski, maasdamer oraz nowość – ser burger & toast. Wszystkie za wyjątkiem ostatniego dostępne są w formie cienkich plastrów pakowanych po 8 sztuk. Rekomendowana cena: 4,69 zł.

Producent: Hochland
Więcej informacji na stronie : www.hochland.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *