Na co zwracać uwagę kupując masło

Masło to podstawa udanych, pachnących wypieków, ale też fantastycznie kremowych sosów, dobrej jajecznicy i wielu, wielu innych potraw. Jednak nie każdy produkt dostępny na sklepowych półkach może być tak nazwany…

Prawdziwe masło powstaje wyłącznie z mleka krowiego, a konkretnie ze śmietany lub śmietanki. Najważniejszym parametrem, na jaki należy zwrócić uwagę podczas jego zakupu jest zawartość tłuszczu mlecznego. Określenie masło (lub np. masło ekstra) może pojawić się jedynie na opakowaniach produktów, w których jego zawartość wynosi od 80 do 90%. Należy przy tym pamiętać, że masło (ze względu no to, że jest drogi), bywa fałszowane poprzez dodanie tłuszczów roślinnych, obniżenie deklarowanej gramatury oraz zaniżenie ilości tłuszczu. Na szczęście istnieje możliwość dosyć precyzyjnego zbadania na ile dane masło jest faktycznie masłem. Wszystko dzięki temu, że tłuszcz mleczny ma bardzo charakterystyczny skład, będący poniekąd maślanym „odciskiem palca”.

fot. Dariusz Iwański

Kto i jak sprawdza prawdziwość masła
– Autentyczność masła najczęściej określa się poprzez zbadanie profilu triglicerydów. Stosowane są także inne metody: oznaczenie tokoferoli, steroli lub profilu kwasów tłuszczowych – wyjaśnia Lucyna Olborska, dyrektor Polskiego Centrum Akredytacji. – W Polsce jakość masła kontrolują dwie inspekcje posiadające akredytowane laboratoria badawcze: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) prowadząca kontrole u producentów oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) kontrolujący produkty w handlu detalicznym i hurtowym. Badania wykonywane są również przez akredytowane laboratoria komercyjne – dodaje.

Więcej informacji o Polskim Centrum Akredytacji można znaleźć na stronie: www.pca.gov.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *