100% naturalnych składników zapakowanych w smukłe wysokie słoiki. Tak w dużym skrócie można opisać produkty Owocowa Rapsodia marki St. Dalfour. Rodowód, receptura oraz smak tych przetworów sprawiają jednak, że warto zatrzymać się przy nich na dłużej.
St. Dalfour to prywatna firma, która od momentu założenia w 1984 r. należy do tej samej rodziny. Swoją produkcję prowadzi w Akwitanii – regionie w południowo-zachodniej części Francji, znanym z wyśmienitej kuchni i wina Bordeaux. Obecnie firmy sprzedaje swoje wyroby do ponad 70 krajów świata, a największą sławę przyniosły jej produkty Owocowa Rapsodia.
Sok zamiast cukru
Dlaczego akurat dżemy? Głównie dlatego, że nie mają żadnych sztucznych dodatków: konserwantów, barwników, a przede wszystkim cukru. Eksperci firmy St. Dalfour staranie wybierają najlepszej jakości owoce, które potem po prostu gotowane są w zagęszczonym soku owocowym. Dzięki takiemu procesowi przygotowania (przebiegającemu w niskiej temperaturze) przetwory zachowują świeży owocowy smak i są naturalnie słodkie.
Potrzeba matką wynalazków
Używanie do robienia przetworów skoncentrowanego soku owocowego było ponoć techniką znaną już w starożytności. Do sięgnięcia po nią prezesa firmy St. Dalfour zainspirowały wspomnienia z dzieciństwa. Otóż, babcia pana Kistnera w trakcie drugiej wojny światowej, kiedy cukier był bardzo kosztowny, zastępowała go sokiem z winogron uprawianych w rodzinnej winnicy w szczególności właśnie robiąc dżemy.
19 smaków do wyboru
Owocową Rapsodię możesz wykorzystać w swojej kuchni na wiele sposobów. Dżemy z tej linii stanowią świetny dodatek do pieczywa, ale także mięs, serów, jogurtów, lodów, koktajli czy deserów. Gama dziewiętnastu smaków stwarza wręcz nieograniczone możliwości. Znajdziesz wśród nich zarówno klasyki, typu truskawka czy wiśnia, ale również wyrafinowane propozycje, w tym na przykład połączenie pomarańczy z imbirem czy maliny z granatem.
A może krem z kasztanów?
Jesień to u nas sezon na orzechy, a we Francji na jadalne kasztany. St. Dalfour daje Polakom okazję do ich skosztowania wprowadzając do sprzedaży Kasztanową Rapsodię. Pod nazwą tą kryje się delikatny krem z tych owoców, jak przystało na tę markę słodzony zagęszczonym sokiem owocowym (winogronowym i daktylowym) bez dodatku cukru, konserwantów i sztucznych barwników. Kremem można tradycyjnie posmarować pieczywo, dodać do jogurtu naturalnego lub lodów, albo też użyć jako nadzienia do ciast i babeczek.
Wyłącznym importerem i dystrybutorem produktów marki St. Dalfour w Polsce jest firma North Coast. Więcej informacji na stronie: www.northcoast.com.pl