Lekki, orzeźwiający, a przy tym kusząco owocowy… Taki drink znajdzie wielu amatorów. Banalnie prosty pomysł na taką kompozycję zdradzili nam Bracia Sadownicy.
W recepturze każdego drinka najważniejsza jest odpowiednia baza. W karnawałowej inspiracji Braci Sadowników stanowi ją Musujące Jabłko z agrestem – napój z tłoczonych na zimno soków owocowych z wodą i bąbelkami bez dodatku cukru, barwników oraz konserwantów. Ta jego wersja została wybrana nieprzypadkowo. Agrest nie zmienia bowiem smaku jabłka, a sprawia jedynie, że kwaśne nuty zostają wydobyte na pierwszy plan. Kompozycję doskonale balansują plasterki słodkiej i soczystej Gali oraz wyrazista, ziołowa nuta szałwii.
Drink z Musującym Jabłkiem i agrestem
Składniki (na 4 porcje):
- 2 butelki napoju Musujące Jabłko i agrest Bracia Sadownicy
- 8-12 listków szałwii
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 jabłko Gala Bracia Sadownicy
- około 200-300 g kruszonego lodu
Sposób przygotowania:
Do czterech wysokich szklanek z grubego szkła wrzucić po 2-3 listki szałwii. Dosypać po łyżeczce cukru trzcinowego. Jabłko przekroić na ćwiartki, wydrążyć i pokroić na plasterki, dodać do szklanek. Przy pomocy drewnianej pałki lub np. drewnianej łyżki utrzeć całość, aby szałwia i jabłko uwolniły aromat i smak. Całość zasypać kruszonym lodem i zalać Musującym Jabłkiem z agrestem.
Opcja:
Przed dodaniem Musującego Jabłka można na lód wlać 50 ml rumu lub żubrówki.
Rada:
W karnawałowych drinkach doskonale sprawdzą się również inne warianty Musującego Jabłka: klasyczne, z kwiatem bzu, śliwką, czarną porzeczką.