Mtsvadi czyli gruziński szaszłyk

Składniki:

  • 2 kg wieprzowiny, cielęciny, baraniny
  • 4 cebule 0,5l
  • soku z granatów
  • 2 łyżki olejuSól i pieprz do smaku
  • suszone przyprawy (Khmeli suneli)

Sposób przygotowania:

Pokrój mięso na kawałki średniej wielkości a cebule w pierścienie. W misce połącz ze sobą oba składniki i posyp suszonymi przyprawami, pieprzem i solą. Wlej sok z granatów, dwie łyżki oleju i wymieszaj. Dużym talerzem przykryj przyprawione mięso i odstaw do lodówki na 24 godziny. Następne nadziej zamarynowane mięso na patyczki do szaszłyków i grilluj (patyczki warto wcześniej namoczyć w wodzie wtedy się nie palą). Doglądaj czy od ściekającego tłuszczu nie wznieca się ogień. Przygotowane mięso polecamy podawać z czerwonym wytrawnym winem Marani Pirosmani.

O Marani:

Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *