Poznaliśmy zwycięzców półfinału prestiżowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2019-2020 dla Europy Centralnej. Znalazło się wśród nich aż dwóch Polaków – Krzysztof Konieczny (chef w restauracji „Sztuczka Bistro” w Sopocie) oraz Łukasz Moneta (chef de partie w „Nolita Restaurant” w Warszawie).
S.Pellegrino Young Chef to międzynarodowy konkurs kulinarny dla młodych kucharzy z całego globu. Inicjatywa skupia się na rozwoju wysokiej klasy gastronomii i propagowaniu „3 złotych zasad” w kuchni – umiejętności technicznych, kreatywności i osobistej wiary w komponowane dania. Kucharze, którzy zgłoszą chęć udziału w konkursie i zostaną do niego zakwalifikowani (tj. spełnią kryteria dotyczące m.in. wieku, doświadczenia i znajomości języka angielskiego) biorą udział w 12 półfinałach regionalnych.
Potrawy, które zachwyciły jury
Ten dla Europy Centralnej wyraźnie zdominowali w tym roku Polacy. W ostatnim półfinale, jaki odbył się Hamburgu było aż czterech kucharzy z naszego kraju. Rywalizowali oni z sześcioma innymi osobami, reprezentującymi Niemcy, Austrię, Ukrainę i Węgry. Ostatecznie nagrody otrzymało dwóch naszych rodaków: Krzysztof Konieczny i Łukasz Moneta. Potrawę konkursową pierwszego z nich – słonecznik bulwiasty z pasternakiem, salicornem, grzybami i śmietaną – społeczność internetowa Fine Dining Lovers uznała za danie, które najlepiej wyraża osobiste przekonania twórcy. Drugi zaserwował jesiotra ze ślimakami i wygrał w głosowaniu mentorów z całego regionu na danie najlepiej odzwierciedlające idealne połączenie różnych kuchni.
Czas na wielki finał!
Przed młodymi kucharzami walka o nagrody główne. Rozegra się ona w Mediolanie w maju 2020 r. W przygotowaniach do tego wydarzenia zwycięzcom półfinałów pomagać będą Szefowie Mentorowie. Ci opiekunowie merytoryczni wspierać mają kandydatów do tytułu S.Pellegrino Young Chef 2020 poprzez szkolenia, dzielenie się wiedzą i wskazówki. Mentorzy wybrani zostaną spośród członków jury półfinałów regionalnych. I tutaj znowu duża szansa dla Polaków. W jury półfinału dla Europy Centralnej zasiadały bowiem aż dwie osoby z Polski: Iwona Niemczewska – właścicielka i szef kuchni szczecińskiej restauracji „Z drugiej strony lustra”, laureatka nagrody Kobieta Szef 2018 Gault & Millau Polska oraz Marcin Popielarz – szef patron gdyńskiej restauracji „Biały Królik”, finalista ubiegłorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef.
Pomysłodawcą konkursu jest firma Nestlé Waters – właściciel marki wody mineralnej S.Pellegrino, uważanej za ikonę włoskiego stylu życia w niemal 150 krajach, która od 120 lat inspiruje, aby delektować się życiem i dzielić najpiękniejsze chwile przy wspólnym stole. Więcej informacji o tej inicjatywie można znaleźć na stronie: www.sanpellegrinoyoungchef.com