Młode buraczki w czerwonym winie według Adama Chrząstowskiego

Kolorowe przetwory to jedne z najpyszniejszych symboli wakacji. Jesienią i zimą smaki zamknięte w słoikach przypominają o słonecznych miesiącach. Jakie oryginalne przetwory przygotować z sezonowych warzyw, podpowie ambasador marki Appetita – Adam Chrząstowski.

Latem targi i stragany wypełnione są kolorowymi i smacznymi skarbami natury, a świeże warzywa kuszą nas na każdym kroku. Co roku o tej porze warto pokusić się o przygotowanie słoików z przetworami. Zamarynowane warzywa zachowują swoje właściwości zdrowotne, a otworzone podczas długich jesienno-zimowych dni, są kulinarnym wspomnieniem lata i niezawodnie urozmaicają zimowe menu. Ambasador marki Appetita – Adam Chrząstowski, proponuje przygotowanie młodych buraczków w wytrawnej, zaskakującej i bardzo aromatycznej odsłonie.

Przepis Adama Chrząstowskiego na młode buraczki w czerwonym winie

  • 3kg młodych buraczków z nacią (ok 5cm)
  • 1 łyżeczka Goździków Appetita
  • 1.5 łyżeczki Cynamonu mielonego Appetita Domowe Sekrety
  • 1 łyżka Soli peklowej Appetita
  • 1 łyżeczka Imbiru mielonego Appetita
  • 3 szklanki cukru
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • 3 szklanki octu jabłkowego

Przygotowanie:

Buraczki ugotuj w osolonej wodzie i obierz. Pozostałe składniki zagotuj. Przełóż buraczków do słoików i zalej je gorącą marynatą. Zakręć szczelnie i odstaw do zawekowania.

Ceny użytych produktów:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *