Kolorowe przetwory to jedne z najpyszniejszych symboli wakacji. Jesienią i zimą smaki zamknięte w słoikach przypominają o słonecznych miesiącach. Jakie oryginalne przetwory przygotować z sezonowych warzyw, podpowie ambasador marki Appetita – Adam Chrząstowski.
Latem targi i stragany wypełnione są kolorowymi i smacznymi skarbami natury, a świeże warzywa kuszą nas na każdym kroku. Co roku o tej porze warto pokusić się o przygotowanie słoików z przetworami. Zamarynowane warzywa zachowują swoje właściwości zdrowotne, a otworzone podczas długich jesienno-zimowych dni, są kulinarnym wspomnieniem lata i niezawodnie urozmaicają zimowe menu. Ambasador marki Appetita – Adam Chrząstowski, proponuje przygotowanie młodych buraczków w wytrawnej, zaskakującej i bardzo aromatycznej odsłonie.
Przepis Adama Chrząstowskiego na młode buraczki w czerwonym winie
- 3kg młodych buraczków z nacią (ok 5cm)
- 1 łyżeczka Goździków Appetita
- 1.5 łyżeczki Cynamonu mielonego Appetita Domowe Sekrety
- 1 łyżka Soli peklowej Appetita
- 1 łyżeczka Imbiru mielonego Appetita
- 3 szklanki cukru
- 2 szklanki czerwonego wina
- 3 szklanki octu jabłkowego
Przygotowanie:
Buraczki ugotuj w osolonej wodzie i obierz. Pozostałe składniki zagotuj. Przełóż buraczków do słoików i zalej je gorącą marynatą. Zakręć szczelnie i odstaw do zawekowania.
Ceny użytych produktów:
- Sól peklowa, Appetita, 50 g, cena: ok. 1,40 zł
- Imbir mielony, Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł
- Goździki Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł
- Cynamon mielony, Appetita Domowe Sekrety, 20 g, cena: ok. 1,40 zł