W Tokio właśnie trwa kolejna edycja Sushi World Cup. Do ścisłego finału tej najważniejszej w świecie sushi imprezy zakwalifikowało się aż trzech Polaków. Jednym z nich jest Marcin Jasiura, nowy szef kuchni Sakana Sushi Bar we Wrocławiu.
Żeby wziąć udział w mistrzostwach trzeba spełniać bardzo rygorystyczne kryteria. Warunkiem koniecznym jest posiadanie co najmniej pięcioletniego doświadczenia w robieniu sushi zarówno w Japonii jak i za granicą. Co istotne, konkurs przeznaczony jest wyłącznie dla osób spoza Kraju Kwitnącej Wiśni.
Liczą się wiedza, praktyka i inwencja
Zmagania obejmują trzy etapy. Pierwszy z nich to sprawdzian wiedzy teoretycznej, składający się z 50 pytań (żeby pozostać w konkursowej stawce, trzeba udzielić prawidłowych odpowiedzi na 40 z nich). Druga część weryfikuje praktyczne umiejętności uczestników, do których zalicza się precyzja przygotowania ryb czy dbałość o higienę pracy, która odgrywa niebagatelną rolę w sztuce robienia sushi. Najlepsi zostają zaproszeni do finałowego etapu, stanowiącego już nie sprawdzian zręczności i wiedzy, a kreatywności i polotu. To freestyle, w którym jedyne ograniczenie stanowi wyobraźnia.
Więcej niż prestiż
W tym roku do etapu finałowego zakwalifikowanych zostało 27 sushi masterów, przy czym aż trzech z nich to Polacy. Marcin Jasiura (na zdjęciu) znalazł się w tym gronie już po raz drugi. Jak mówi udział w mistrzostwach to dla niego nie tylko ogromne wyróżnienie, ale także szansa na poszerzanie wiedzy. Imprezie towarzyszą bowiem targi i pokazy prowadzone przez uznanych, japońskich sushi masterów. – To dla mnie nawet istotniejsze, bo sushi jest moja pasja, którą od 10 lat nieustannie rozwijam, starając się codziennie uczyć – podkreśla.
Droga na szczyt
W CV Marcina Jasiury znajdują się jedne z najbardziej prestiżowych sushi barów na świecie. Współtworzył innowacyjny londyński koncept Izakaya, który stanowił połączenie kultury jedzenia tapas z tradycją sushi. Kilka lat spędził w Oslo, gdzie był zaangażowany w rozwijanie autorskiego sushi baru fusion. Jednak to doświadczenie w pracy z Japończykami nauczyło go szacunku do najwyższej jakości produktów oraz przywiązania do kultywowanych od lat, rygorystycznych zasad robienia sushi. Obecnie Marcin Jasiura jest szefem kuchni Sakana Sushi Bar w Wrocławiu. Ta zlokalizowana przy ul. Odrzańskiej restauracja działa od ponad 10 lat i ma wierne grono gości, których przyciąga oryginalnymi japońskimi smakami.
Więcej informacji o restauracji można znaleźć na http://www.sakana.pl. Zainteresowanych tokijskim konkursem odsyłamy na stronę www.worldsushicup.com.