Mistrzostwa Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra

Osiem wyselekcjonowanych zespołów z całego kraju, popisy kulinarne na najwyższym poziomie, wyrównana rywalizacja, ale przede wszystkim wykwintne dania z królewską rybą w roli głównej. Czterogwiazdkowy Hotel Atut w Licheniu już po raz trzeci gościł uczestników mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra. Bezkonkurencyjnym zespołem okazał się Hotel Zamek Gniew w składzie Paweł Brzeski i Adam Kowalewski. Jesiotr na gratinie z brukwi oraz mus z białej czekolady w ich wykonaniu najbardziej rozpieściły podniebienia jurorów.

Material_prasowy_5

Tegoroczna edycja mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra była wyjątkowa z wielu powodów. Organizatorzy wyselekcjonowali osiem dwuosobowych zespołów spośród rekordowej liczby 29 zgłoszeń z całego kraju. W konkursie swoje umiejętności zaprezentowali wybitni reprezentanci hoteli oraz restauracji, którzy mieli półtorej godziny na przygotowanie dania z jesiotrem w roli głównej, a także pysznego deseru. W całodniowej rywalizacji wzięli udział: Hotel Słoneczny Młyn Bydgoszcz, Kawiarnia „Musiccafe” Kraśnik, Angel’s by Vienna House Łódź, Restauracja Szafarnia Gdańsk, Hotel Zamek Gniew, Restauracja Warszawska Sosnowiec, Fabryka Wełny Hotel & SPA Pabianice oraz Restauracja Cucina Poznań.

Material_prasowy_3

Poziom konkursu był bardzo wysoki, a jury miało twardy orzech do zgryzienia. Ocenie zostały poddane nie tylko jakość i smak potraw, ale również sposób ich przygotowania czy czystość stanowiska. Jesiotr jest niewdzięczną, a zarazem wspaniałą rybą. Jestem jego wielkim fanem, mimo że właściwe przygotowanie dania stanowi prawdziwe wyzwanie dla każdego kucharza. Mistrzowie Polski musieli wykazać się najwyższym kulinarnym kunsztem, aby wydobyć z kawioru jego wyjątkowy oraz wysublimowany smak – powiedział juror konkursu oraz szef kuchni w restauracji Ed Red w Warszawie, Adam Chrząstowski.

Material_prasowy_4

Jury, w skład którego weszli m.in. Robert Sowa i Adam Dmyterko, doceniło potrawę zaserwowaną przez reprezentantów Hotelu Zamek Gniew (danie główne: jesiotr na gratinie z brukwi, puree z ziemniaka truflowego i fioletowej marchwi na palonym maśle, sosem estragonowym; deser: mus z białej czekolady, coulis z czerwonej porzeczki, crunch z ciasta kruchego i nutelli). Na drugiej pozycji uplasowali się Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki – Restauracja Warszawska Sosnowiec (danie główne: filet z jesiotra kompresowany w oliwie dyniowej, policzek z jesiotra w tempurze podany na placku z czarnej soczewicy, mini warzywami i sosem Galiano z kawiorem z jesiotra; deser: pianka z marakuji otulona panna cotta, podana ze zmrożonym kremem angielskim), a na trzeciej Marcin Nieznaj oraz Michał Kulpiński z Kawiarni „Musiccafe” Kraśnik (danie główne: jesiotr z sosem muślinowym, kawiorem i warzywami; deser: „semifreddo” borówkowe z chałwą pistacjową i malinami).

Material_prasowy_2

Okolice Konina są znane z największych hodowli jesiotra w Polsce. Celem organizatorów mistrzostw jest ekspozycja pozytywnych skojarzeń związanych z królewską rybą, która ze względu na brak ości oraz wartości odżywcze w przeszłości królowała na dworskich stołach.

Material_prasowy

Gościem specjalnym wydarzenia była Ewa Wachowicz. – W moim programie zdradzam kulinarne tajemnice, dlatego byłam bardzo ciekawa, co z kolei odkryją przed nami uczestnicy mistrzostw. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, ponieważ degustacja zaserwowanych dań była prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Mam nadzieję, że poprzez takie wydarzenia, uda nam się w przyszłości przywrócić jesiotra na polskie stoły. Jest to ryba, która zdecydowanie zasługuje na szczególne uznanie, a kucharze, którzy podjęli wyzwanie, to prawdziwa kulinarna elita – dodała Ewa Wachowicz, będąca przewodniczącą jury VIP, które także wyróżniło Hotel Zamek Gniew.

Material_prasowy_6

Podczas Weekendu Kulinarnego w Hotelu Atut**** nie zabrakło dodatkowych atrakcji dla przybyłych gości i uczestników. Warsztat winiarski i pokaz kuchni molekularnej zgromadziły liczne grono obserwatorów, a całość zwieńczyła wieczorna, uroczysta gala, podczas której ogłoszono nowego mistrza Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra.

***

III mistrzostwa Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra to cykliczna impreza kulinarna, która corocznie przyciąga wybitnych reprezentantów restauracji i hoteli z całego kraju. Całodniowa rywalizacja wyselekcjonowanych, dwuosobowych zespołów przygotowujących królewskie potrawy z jesiotrem w roli głównej jest gwarancją popisów kulinarnych na najwyższym poziomie. Zespoły będą oceniane przez uznanych szefów kuchni: Roberta Sowę, Adama Chrząstowskiego i Adama Dmyterko. Gościem specjalnym wydarzenia będzie natomiast Ewa Wachowicz. Mistrzostwa odbędą się 11 marca br. w czterogwiazdkowym Hotelu Atut.

Hotel Atut**** jest położony nad malowniczym Jeziorem Licheńskim w Licheniu Starym (woj. wielkopolskie) w bezpośrednim sąsiedztwie największej bazyliki w Polsce. Do dyspozycji gości jest łącznie 125 komfortowych pokoi oraz dwa apartamenty. Hotel Atut to największe centrum konferencyjne w Wielkopolsce, które już po raz trzeci będzie gospodarzem i współorganizatorem mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra. Jesiotr jest lokalnym specjałem Hotel Atut oraz symbolem wspaniałego smaku w restauracji Yesiotr. 

Sponsorami głównymi wydarzenia zostali Beluga, Dajar Horeca, Debic, Lexus Wrocław, Grupa Colian, Appetita ora Deutsche Bank. Patronat honorowy objął m.in. Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *