45 ekip z całego świata będzie rywalizowało w Dolinie Szarloty o tytuł Mistrza Europy BBQ. Wszyscy zawodnicy będą korzystali z grilla węglowego Weber Master-Touch.
Od 19 do 21 czerwca 2014 r. w Polsce po raz pierwszy odbędą się Mistrzostwa Europy BBQ. Są to cykliczne zawody, które organizowane są raz na dwa lata w państwach zrzeszonych w WBQA (World Barecue Association), czyli Światowym Stowarzyszeniu BBQ. W 2014 r. impreza jest organizowana w Dolinie Charlotty Resort & SPA w Słupsku, a jej partnerem jest Weber-Stephen, amerykański producent grilli ogrodowych. Wszyscy uczestnicy Mistrzostw będą korzystali z grilla węglowego Weber Master-Touch. Podczas zawodów dla osób obserwujących odbędą się też pokazy i szkolenia z grillowania.
Mistrzowie grilla
Mistrzostwa Europy BBQ to konkurs wiedzy, ale przede wszystkim pokaz umiejętności kulinarnych. W tym roku w zawodach weźmie udział 45 zespołów z różnych krajów. Każdy team składa się z czterech osób, które przygotują z dostarczonych im składników konkursowe dania z kategorii: drób, wieprzowina, wołowina, ryby. Dodatkowo zawodnicy przygotują z własnych produktów deser oraz sos BBQ. Na przygotowanie konkursowych dań każda ekipa ma 1 godzinę. Tytułu Mistrzów Świata bronić będzie ekipy z Danii (Dutch BBQ Team).
Na Mistrzostwach Europy, Polskę reprezentować będzie „Polish BBQ Team”, zwycięzca Mistrzostw Polski BBQ, które pod patronatem WBQA odbyły w 2013 r. odbyły się w Żninie.
Weber-Master Touch
Wszyscy zawodnicy uczestniczący w Mistrzostwach BBQ w Dolinie Charlotty będą korzystali z grilla węglowego Weber Master-Touch. Jest to tradycyjny kulisty grill węglowy z pokrywą i chromowanym rusztem o średnicy 57 cm. Pozawala na zastąpienie tradycyjnego rusztu wersją dwuczęściową z otworem pośrodku. Dzięki temu można korzystać z wymiennych wkładów systemu GBS (np. kratki do steków, patelni, woka, kamienia do pizzy). Grill zbudowany jest ze stali nierdzewnej pokrytej odporną na rdzę emalią porcelanową. Wyposażony jest w duży popielnik i specjalne łopatki na dnie kotła do usuwania nadmiaru popiołu (One Touch system). Łopatki są połączone z uchwytem, dzięki któremu jednym ruchem ręki pozbywamy się popiołu oraz regulujemy dostęp powietrza do wnętrza grilla. Weber Master-Touch posiada termometr w pokrywie oraz system otworów, które pozwalają na utrzymywanie optymalnej temperatury podczas grillowania. Z boku grilla znajdują się wieszaki na akcesoria oraz specjalny wspornik do odkładania pokrywy. Uchwyty zostały wzmocnione włóknem szklanym i zabezpieczone przed nagrzewaniem. Trwałe i odporne na warunki atmosferyczne kółka, umożliwiają wygodny transport urządzenia.
Szczegóły na: www.dolinacharlotty.pl