Sukces w kuchni zależy od dobrego pomysłu, umiejętności i jakości produktów, które wykorzystujemy. By w okresie przedświątecznym uniknąć kulinarnej wpadki i zaoszczędzić trochę czasu marka Mój Ulubiony poleca naturalny twarożek kanapkowo – sernikowy, idealny do świątecznych wypieków. Zaskocz gości swoją wyobraźnią i na wigilijnej uczcie podaj Mini serniczki makowe z żurawiną i twarożkiem Mój Ulubiony.
Składniki:
450 g twarożku Wieluń
200 g śmietanki kremówki
60 g mielonego maku
100 cukru pudru
3 łyżki żelatyny
50 ml bardzo gorącej wody
ok 100 g suszonej żurawiny
spód:
200 g herbatników
80 g masła, roztopionego
Przygotowanie:
Herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z masłem, okruszkami wysypać spody silikonowych foremek do babeczek, docisnąć mocno, wstawić do lodówki. Śmietankę podgrzać z makiem z garnuszku, zagotować i zdjąć z ognia. Twarożek „rozluźnić” miksując chwilę, dodać makową śmietankę i cukier, bardzo dokładnie miksować. Żelatynę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie. Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na ciasteczkowe spody, wypełniając całe foremki. Nie wierzchu ułożyć żurawinę, lekko dociskając. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ostrożnie wyjąć z foremek. Lekko oprószyć cukrem pudrem.