Powiedzenie „przez żołądek do serca” ma swoje drugie, kaloryczne dno. Zakochani często porzucają zasady prawidłowego odżywiania na rzecz wspólnych, późnych kolacji, niekiedy zakrapianych winem, wyjść do restauracji czy weekendowych obiadów u przyszłych lub obecnych teściów. Przysłowiowe „motyle w brzuchu” szybko zamieniają się w zbędne kilogramy, a z czasem mogą także wpłynąć niekorzystnie na zdrowie i dobre samopoczucie.
Brak energii, rozproszona uwaga, nieposkromiony apetyt oraz nieodparta chęć podjadania – do tego mogą doprowadzić złe nawyki żywieniowe par, które odbijają się czkawką na zdrowiu i związku. Jeśli dorzucimy do tego brak aktywności fizycznej, mamy problem. Aktualne dane statystyczne dotyczące nadwagi i otyłości są bezlitosne. Tyjemy na potęgę! Dlatego im szybciej zabierzemy się za zmianę zwyczajowych zachowań – które często dotyczą par – tym lepiej!
Razem łatwiej, byle z głową!
Podstawą w przeciwdziałaniu chorobom związanym z odżywianiem jest przede wszystkim wiedza. Dzięki poznaniu genezy nadwagi oraz holistycznemu podejściu do problemu, jesteśmy w stanie wpłynąć nie tylko na dietę ale i… na nasze życie. Pary z jednej strony są narażone na szereg pokus kalorycznych, a z drugiej mogą łatwiej zmienić nastawienie diety, wzajemnie się motywując do zdrowego odżywiania oraz regularnej aktywności fizycznej. Należy jednak pamiętać, że zmiany należy wprowadzać z głową.
Węglowodanowe śniadanie do łóżka?
Zacznijmy od śniadania, które zapewni nam optimum energii. Niestety pokutuje opinia, że śniadanie powinno być dobrym źródłem energii pochodzącej z węglowodanów, dlatego rano chętnie sięgamy po płatki śniadaniowe, owsianki z owocami, kasze z miodem i bakaliami, białe pieczywo… Praktyka ta jednak doprowadza do jednorazowego zastrzyku energii, co wiąże się z nagłym wyrzutem insuliny. Cukier po niedługim czasie spada, a my czujemy się zmęczeni i senni, a przecież dopiero co wstaliśmy z łóżka! W rezultacie ratujemy się kawą (przeważnie z cukrem) czy napojami energetycznymi. I tym sposobem koło się zamyka. Wprowadzenie do śniadań większej ilości tłuszczy z dodatkiem warzyw i pełnowartościowego białka pozwala oszczędzić trzustce nadmiernej pracy oraz sprawi, że będziemy syci na dłużej. Przykładem śniadań wedle tej metody mogą być jajka sadzone z warzywami czy camembert roztopiony na rukoli z pomidorami i papryką.
Obiad u teściów, a potem jeszcze kolacja?
Przygotowanie śniadania jest zdecydowanie prostszym zadaniem, niż typowy, niedzielny obiad u rodziców czy teściów, w skład którego wchodzą zazwyczaj tradycyjne, kaloryczne dania, jak: rosół, schabowy z zasmażanymi buraczkami i słodkie napoje oraz oczywiście deser. Co w takich wypadkach robić, aby nie sprawić przykrości gospodarzom, psując dobre relacje z teściami? Sposobem jest poznanie kaloryczności takiego posiłku i odpowiednie zbilansowanie pozostałych dań w ciągu dnia. Jedząc tak obfity obiad możemy zrezygnować na przykład z kolacji i zamienić ją na wieczorną przekąskę z warzyw i owoców. Przejście na zdrową dietę nie wyklucza przecież całkowitego zrezygnowania z ulubionych potraw! Wystarczy jeść z głową.
Mikołaj Choroszyński, dietetyk od zadań specjalnych,
absolwent Szkoły Głównej Turystyki i Rekreacji
O autorze:
Mikołaj Choroszyński – gastrocoach, właściciel poradni dietetycznej Bdieta. Jest absolwentem kierunku Turystyka i Rekreacja ze specjalizacją Dietetyka dla osób aktywnych fizycznie w Szkole Głównej Turystyki i Rekreacji. Ukończył studia podyplomowe na Uniwersytecie SWPS na kierunku Psychodietetyka. Prowadzi pasjonujący blog bdieta.pl, gdzie zamieszcza sprawdzone, autorskie przepisy, a także popularny fanpage na Facebooku „Bdieta- czyli samo się nie odessie”. Pasjonat aktywności fizycznej i podróży. Specjalizuje się w dietach oczyszczających, odchudzających dla mężczyzn i kobiet w różnym wieku, dietach niskowęglowodanowych, dietach dla osób aktywnych fizycznie, nastawionych na redukcję lub przyrost masy, dietach wspomagających leczenie depresji i wahań nastrojów, a także zbilansowanych dietach codziennych.
Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji jest nowoczesną uczelnią biznesową, przygotowującą absolwentów do pracy w tworzeniu, kierowaniu i zarządzaniu przedsiębiorstwami turystycznymi, sportowymi lub rekreacyjnymi. Prowadzi studia I i II stopnia na kierunku Turystyka i Rekreacja, na 11 specjalnościach oraz studia I stopnia na kierunku Dietetyka. W Rankingu Perspektyw 2015 SGTiR uplasowała się na najwyższym miejscu wśród niepublicznych uczelni turystycznych, a w ogólnym zestawieniu – wśród 20 najlepszych uczelni niepublicznych.
Zajęcia prowadzą wybitni wykładowcy z dużym doświadczeniem praktycznym, m.in. dr. hab. Jolanta Żyśko – członek zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Zarządzania Sportem oraz członek Grupy Ekspertów KE „Human Resources Development in Sport”, dr Krzysztof Celuch – współtwórca Międzynarodowego Stowarzyszenia Organizatorów Spotkań MPI czy prof. dr hab. Aleksander Ronikier – b. wiceprezes PKOl. W strukturach SGTiR funkcjonuje Instytut Turystyki, który prowadzi prace naukowo-badawcze w dziedzinie nauk przyrodniczych i technicznych oraz nauk społecznych i humanistycznych – rocznie odpowiada za wykonanie ponad 100 opracowań i ekspertyz dotyczących krajowego i zagranicznego ruchu turystycznego, regionalnych programów rozwoju turystyki oraz inwestycji turystycznych.
Więcej na: www.sgtir.edu.pl