Green mix z młodym szpinakiem to propozycja dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i z rozmysłem planują codzienny jadłospis. Taka mieszanka pozwala bardzo szybko przygotować smaczną i pożywną sałatkę.
Polacy kochają mieszanki sałat, które niejednokrotnie stanowią podstawę ich zbilansowanej diety. Nic w tym dziwnego – to spora dawka witamin i minerałów, a do tego znaczna oszczędność czasu. Umytą już mieszankę sałat umieszczamy w miseczce, dodajemy ulubione składniki oraz dressing i gotowe!
Mieszanka Green mix na pewno przypadnie do gustu osobom, które na nowo odkryły potencjał szpinaku. To niegdyś mało doceniane warzywo, dzisiaj święci tryumfy. Jest skarbnicą witamin i minerałów, ma właściwości antynowotworowe, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, poleca się go osobom z nadciśnieniem. Szpinak będzie pyszny na surowo w sałatkach, idealnie komponując się z oliwkami, orzechami, suszonymi pomidorami i serami pleśniowymi. Jeśli do takiej mieszanki dodamy zamarynowanego kurczaka, zyskamy pożywne danie obiadowe. Równie dobrze szpinak możemy usmażyć na maśle z czosnkiem i przyprawami czy przyrządzić w wersji na słodko – jako składnik zdrowego koktajlu bądź ciasta szpinakowego. W mieszance Green mix znajdziemy także sałaty rzymską i fryzyjską. Obie są niskokaloryczne, zawierają bogactwo witamin: A i C oraz minerałów: żelaza, potasu oraz wapnia. Propozycję uzupełnia lekko gorzkawa cykoria endywia, która idealnie podbija smak całej mieszanki. Opakowanie 150 g kosztuje ok. 5 zł.
Warto zaprosić mieszankę Green mix do swojej kuchni. Dzięki niej urozmaicimy codzienne menu, tworząc rozmaite smakowe wariacje na śniadanie, lunch czy kolację. Oto przepis na jedną z nich.
Sałatka sycylijska z mieszanką sałat Green mix
Składniki:
- 1 woreczek mieszanki sałat Green mix marki Eisberg
- pierś z kurczaka zamarynowana w suszonej bazylii, cytrynie i oliwie
- 6 suszonych pomidorów
- 12 oliwek czarnych, drylowanych
- 50 g kiełków słonecznika
Dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki czosnku w proszku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mieszankę sałat Green mix marki Eisberg ułożyć w miseczce. Wsypać pokrojone na połówki oliwki i suszone pomidory. Dodać kiełki oraz usmażoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Całość polać przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszać.
Więcej informacji o produktach marki Eisberg można znaleźć na stronie: www.eisberg.pl