Mięsna rolada z Ajvarem

Przepis przygotowany przez firmę Podravka

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:
600 g schabu wieprzowego
3 łyżki Ajvaru łagodnego Podravka
25 g bułki tartej
1 jajko
10 zielonych szparagów
150 g boczku pokrojonego w plastry
½ łyżeczki tymianku
3 łyżki oliwy
pieprz i sól

Składniki na puree warzywne:
300 g batatów
300 g marchwi
200 g korzenia selera
50 g masła
150 ml mleka
Sól

Przygotowanie:
1. Schab kroimy na duże kotlety i dokładnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy pieprzem i solą z obydwu stron. Ajvar łagodny Podravka mieszamy z bułką tartą i rozbitym jajkiem. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy z jednej strony mięso, a następnie układamy na nim szparagi.
2. Mięso zawijamy w roladę, a końce łączymy wykałaczkami. Posypujemy tymiankiem, owijamy plastrami boczku i obsmażamy na patelni na oliwie ze wszystkich stron.
3. Następnie mięso przekładamy do brytfanki razem z tłuszczem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30 minut. W czasie pieczenia mięso podlewamy woda.
4. W międzyczasie szykujemy puree warzywne: warzywa oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy je i miksujemy na puree. Dodajemy masło oraz mleko i wszystko dokładnie mieszamy.
5. Upieczone mięso lekko chłodzimy, wyciągamy wykałaczki i kroimy w plastry. Podajemy z puree warzywnym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *