Meksykański klasyk ze śródziemnomorskim akcentem

Oliwki to produkt typowy dla kuchni śródziemnomorskiej, jednak spektrum ich kulinarnych możliwości jest o wiele szersze. Świetnie sprawdzą się m.in. jako dodatek chilli con carne – dania, które jest wizytówką Meksyku.

O wielości przepisów, w jakich oliwki mogą być wykorzystane można przekonać się odwiedzając stronę www.wole-ole.pl. Należy ona do właściciela marki Ole!, w której  ofercie jest pięć oliwkowych propozycji. Jedna z nich to oliwki zielone z pastą paprykową. Ten smaczny i zdrowy warzywny przysmak świetnie sprawdza się w roli samodzielnej przekąski. Można go też dodawać do makaronów, sałatek czy owoców morza. Połączenie aromatycznych, wyrazistych w smaku zielonych oliwek z delikatną pastą paprykową doskonale wzbogaci smak wielu dań, z chilli con carne (na które przepis podajemy poniżej) włącznie.

Chilli con carne zapiekane z nachosami i oliwkami 

 Składniki:

  • 1 duża puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 500 g mielonej wołowiny (można użyć mięsa
    wołowo-wieprzowego)
  • 400 g krojonych pomidorów (bez skórki)
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 30 g żółtego sera
  • oliwki z pastą paprykową Ole! (zielone)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 opakowanie nachos’ów
  • przyprawy: sól, szczypta papryki słodkiej, chilli, suszonej kolendry, kminku, cynamonu oraz gałki muszkatołowej (można użyć gotowej przyprawy meksykańskiej)

Wykonanie:
Cebule siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso. Smażymy aż zmieni kolor. Dodajemy pomidory wraz z passatą i rozgniecionym czosnkiem. Przyprawiamy i gotujemy ok. 20-30 min.
W połowie gotowania dodajemy fasolę oraz kukurydzę. Danie przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy połówki pomidorków, oliwki oraz nachos. Całość obficie posypujemy żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut (aż ser się rozpuści). Przed podaniem danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *