Meksyk w domowym zaciszu

Kuchnia meksykańska uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie, a w 2010 r. została ona nawet wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Gastroturyści często swoje podróże zaczynają właśnie od tego północnoamerykańskiego kraju. Istnieją jednak sposoby by meksykańskie dania i smaki odkrywać we własnym domu.

Proste składniki, duża różnorodność
Kuchnia meksykańska opiera się na kilku podstawowych produktach: kukurydzy, roślinach strączkowych czy chilli, z charakterystyczną kolendrą, awokado i limonką. Co ciekawe, w Meksyku uprawia się około 20 różnych gatunków fasoli, prawie 100 odmian chilli i ponad 120 typów papryki! Dzięki temu istnieje mnóstwo wersji każdej, nawet klasycznej, potrawy. Meksykanie wielką wagę przywiązują do przyprawiania: ich kuchnia jest bardziej aromatyczna, zróżnicowana, a przy tym prostsza niż kuchnia europejska.

Od tortilli po sos mole
Dania typowe dla Meksyku to oczywiście tacos w wielu odsłonach, burrito, quesadilla, chili con carne (lub sin carne, czyli bez mięsa) czy guacamole. Warto też pamiętać o ceviche – swoistym koktajlu z owoców morza, enchiladas – smażonej na głębokim tłuszczu tortilli z farszem oraz sosie mole na bazie czekolady i chilli. Na nudę zatem nie można narzekać! A co pysznego i charakterystycznego dla tej kuchni możemy wyczarować w domu?

Prawdziwy Meksyk w 10 minut
Miłośników kuchni wegańskiej polecamy Chili con Quinoa od Frosty, czyli mieszankę bazującą na czarnej i czerwonej fasoli, kukurydzy oraz komosie ryżową. Inną propozycją Frosty inspirowaną meksykańską kuchnią jest kompozycja pod nazwą Mexican Chicken, w której główne role grają pikantny kurczak, ryż i chrupiące warzywa. Oba te mrożone dania są gotowe do spożycia po podgrzaniu ich przez kilka minut na patelni lub w mikrofalówce. Oczywiście, jeśli mamy więcej czasu, to możemy trochę z nimi poszaleć. Dobrym pomysłem jest na przykład zapieczenie mieszanki Mexican Chicken (po uprzednim jej podgrzaniu i dodaniu passaty pomidorowej) w cukinii z odrobiną sera. Tak proponuje przyrządzić ją autorka bloga Kuchnia Agaty. Dodajmy, że zgodnie z polityką 100% naturalnego smaku Frosta nie stosuje w swoich produktach dodatków do żywności, więc opisane dania gotowe również ich nie zawierają.

Więcej informacji o produktach marki Frosta oraz przepisów na ich wykorzystanie w kuchni można znaleźć na stronie: www.frosta.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *