Mazurek w opcji klasycznej i wegańskiej

Święta są idealną okazją, aby poczęstować bliskich pysznymi potrawami. Co sprawia im największą radość? Słodkości! Na stole nie może więc zabraknąć pysznego mazurka.

Dla tradycjonalistów doskonały będzie ten na kruchym spodzie, ozdobiony wielkanocnymi dekoracjami. Spragnionym kulinarnych wrażeń polecamy zaś wegańską wersję mazurka. Jest to też znakomita propozycja dla osób, które nie tolerują np. laktozy lub nie mogą spożywać glutenu. Ciasto z pewnością zaskoczy ich wyjątkowym smakiem. Co ważne – wegański mazurek nie wymaga pieczenia. Zamiast wybierać wypróbujcie oba przepisy, bo w domu na pewno znajdą się amatorzy na słodkości w klasycznym, ale i też nowoczesnym stylu.

Mazurek tradycyjny

Składniki na kruche ciasto:

  • 150 g dobrze schłodzonego masła
  • 75 g drobnego cukru
  • 250 g przesianej mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 400 g kajmaku (z puszki lub własnej roboty)

Do dekoracji:

  • 100 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
  • 20 g orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
  • 20 g suszonych daktyli Bakal Soft

Wykonania:
W pierwszej kolejności łączymy suche składniki: mąkę, sól oraz cukier. Dokładamy zimne masło i dokładnie siekamy wszystko nożem. Dodajemy żółtko i ponownie siekamy. Następnie, szybko i sprawnie zagniatamy. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy ją do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przekładamy je na małą prostokątną formę. Przed włożeniem do piekarnika (nagrzanego do 190°C), możemy je nakłuć widelcem (to zapobiega wybrzuszaniu ciasta). Pieczemy 20 minut. Podczas, gdy mazurek się piecze siekamy migdały i orzechy włoskie. Część orzechów mieszamy z nadzieniem kajmakowym. Resztę zostawiamy do dekoracji. Przekładamy masę na ostudzone ciasto, wygładzamy. Następnie dekorujemy pozostałymi orzechami i daktylami według uznania.

Mazurek wegański 

Składniki na spód:

  • 100 g daktyli Bakal Soft
  • 100 g zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta cynamonu i szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 200 g daktyli Bakal Soft
  • 20 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
  • 3 łyżki kakao

Do dekoracji:

  • 20 g moreli suszonych Bakal Naturalnie
  • 20 g orzechów nerkowca Bakal Naturalnie
  • 50 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie

Wykonanie:
Daktyle miksujemy ze zmielonymi płatkami owsianymi oraz kakao, cynamonem i solą. Nie ma konieczności wcześniejszego namaczania owoców. Jeśli masa jest za rzadka, możemy dodać do niej więcej płatków lub mąkę. Ciasto owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Siekamy drobno migdały oraz orzechy laskowe i łączymy z daktylami. Wszystko miksujemy z kakao na gładką i gęstą masę. Schłodzone ciasto delikatnie rozwałkujemy i przekładamy na blachę, a następnie nakładamy na nie równomiernie masę. Morele, orzechy oraz migały – te do ozdoby, kroimy w dowolny kształt i dekorujemy według uznania. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc).

Wszystkie wykorzystane w przepisach bakalie marki Bakal dostępne są na stronie:

Sklep internetowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *