Masy krówkowe Helio w wielkanocnych inspiracjach

By wyczarować wyjątkowe w smaku domowe ciasta na świąteczny stół nie musimy spędzać wielu godzin w kuchni. Z pomocą przychodzi nam znany producent bakalii – firma Helio, której masy krówkowe idealnie sprawdzą się w wielu wielkanocnych wypiekach, także tych w wersji bezglutenowej.

Wytwarzane według sprawdzonej, tradycyjnej receptury z surowców najwyższej jakości masy krówkowe Helio pomogą nam w szybki i łatwy sposób przygotować wielkanocne przysmaki bez konieczności eksperymentowania z proporcjami składników. Są one bowiem gotowe do bezpośredniego spożycia, naturalnie smaczne i krenmowe w konsystencji. Łatwość rozsmarowywania oraz pięć różnych smaków do wyboru zachęca by przyrządzać wypieki z ulubioną nutą: orzechową, czekoladową, kajmakową, advocata czy kukułki. Dodatkowo masy krówkowe Helio nie zawierają konserwantów, oleju palmowego i glutenu, co potwierdza znak Przekreślonego Kłosa na opakowaniach, licencjonowany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Produkty mogą się też poszczycić certyfikatem „Czytaj skład poleca“ oraz licznymi, prestiżowymi nagrodami przyznawanymi przez ekspertów rynku, np. Laurem Konsumenta.

Poniżej prezentujemy przepisy na dwa z wielu smacznych i efektownych wielkanocnych ciast, w których masy krówkowe Helio idealnie się sprawdzają.

Mazurek świąteczny

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g schłodzonego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • odrobina zimnej wody

Na wierzch:

  • masa krówkowa Helio kajmak

Do dekoracji:

  • płatki migdałowe Helio
  • polewa i dekoracja deserowa oraz biała Helio

Wykonanie:
Usypujemy z mąki, cukru pudru i soli kopczyk, w środek wbijamy 2 żółtka i pokrojone masło. Wszystko ręcznie mieszamy i zagniatamy. Uzyskane w ten sposób ciasto ubijamy w kulkę i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto. Placek przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i nakłuwamy widelcem całe ciasto, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20-25 min. Po tym czasie studzimy ciasto i na wierzch nakładamy warstwę masy krówkowej, następnie dekorujemy polewami i płatkami migdałowymi.

Babka wielkanocna

Składniki:

  • masa krówkowa Helo w ulubionym smaku (orzechowa, czekoladowa, kajmak, kukułka lub advocat)
  • 100 g masła
  • 5 białek
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • mieszanka keksowa Helio
  • polewa i dekoracja biała Helio

Wykonanie:
Masło roztopić w rondelku razem z wybraną masą krówkową. W misce ubić pianę z białek, dodać cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, następnie żółtka oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny. W kolejnym kroku należy dodać roztopione wcześniej masło z masą krówkową i wymieszać z mąką, skrobią oraz mieszanką keksową. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wysmarowaną bułką tartą formę z kominkiem i piec w temperaturze 180°C przez ok. 45-50 minut. Po wystudzeniu babkę udekorować polewą i dekoracją białą.

Po więcej inspirujących przepisów zapraszamy na kanał HELIO – Bakaliowe klimaty na Youtube.com, gdzie znajdziemy m.in. szybki przepis na mazurek śliwkowy z masa krówkową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *