Wakacje to idealny czas na podróże… także kulinarne. By posmakować prawdziwej egzotyki, nie trzeba lecieć na drugi koniec świata czy iść do restauracji. Sami również możemy wyczarować orientalne pyszności. Wystarczy, że będziemy mieli odpowiednie składniki i sprawdzony przepis.
Damian Kordas, autor książek kulinarnych, vloger, a przede wszystkim zwycięzca IV edycji programu MasterChef w ramach cyklu #PyszneInspiracje Hochland, prezentuje wyjątkowe receptury na pyszne dania, które każdy z nas może przygotować w domowym zaciszu. Propozycją idalną na lato jest zupa tajska – absolutny klasyk kuchni azjatyckiej. W autorskiej wersji Damina, poza mlekiem kokosowym, krewetkami, pastą curry i kolendrą, występuje także kremowy serek Hochland. Zupa jest dzięki niemu niezwykle aksamitna i delikatna, dlatego z pewnością zasmakuje całej rodzinie.
Zupa tajska z serkiem kremowym Hochland
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: średni
Składniki:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki zielonej pasty curry
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 500 ml mleka kokosowego
- 2 trójkątne opakowania kremowego serka Hochland wariant śmietankowy
- świeża kolendra
- 10 świeżych krewetek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 10 mini pieczarek
Wykonanie:
W garnku roztop olej kokosowy i przesmaż na nim posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodaj pastę curry i smaż jeszcze przez 2 minuty. Zalej wszystko bulionem warzywnym oraz mlekiem kokosowym i gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj krewetki oraz pieczarki i gotuj około 2 minuty, następnie dodaj kremowy serek Hochland i poczekaj aż się roztopi. Na sam koniec dodaj posiekaną świeżą kolendrę i sos sojowy.