Marnowaniu jedzenia mówimy „NIE” ! Porady od marki Liebherr

Do tego, że warto szanować jedzenie nikogo nie trzeba przekonywać. A jednak każdemu z nas zdarza się od czasu do czasu znaleźć w lodówce produkty, które do spożycia już się nie nadają. A to co ląduje w koszu tuż po świętach to już prawdziwy festiwal różności. Zwrócenie baczniejszej uwagi na ten ważny temat pozwoli nam dobrze zarządzać produktami spożywczymi i nie przyczyniać się do marnotrawienia żywności.

cnef3515-20_shod

  1. Jak zaplanować zakupy, a nie kupić za dużo?

Najlepszą metodą, aby nie kupować za dużo jest sporządzenie listy zakupów. Powinniśmy zaplanować jakie produkty chcemy kupić i w jakich ilościach. Jeśli będziemy konsekwentnie trzymać się listy, zaoszczędzimy swój czas i pieniądze, a co istotne unikniemy złego wykorzystania żywności. Do realizacji zakupów wybierajmy sklepy, które gwarantują urozmaicenie, wygodę, dobrą jakość oraz świeżość określonych produktów. Może czasem warto zrezygnować z dużego hipermarketu na rzecz małego osiedlowego sklepiku z zaufanym sprzedawcą. Przy planowaniu kolejnych potraw należy wziąć pod uwagę zapasy przechowywane w lodówce i wykorzystać je zanim zrobimy kolejne zakupy. Przygotowane dania śmiało możemy pozostawić przez 2-3 dni w chłodziarko-zamrażarce Liebherr CNef 3515 Comfort, w której zastosowana technologia DuoCooling pozwala na niezależne ustawienie temperatury zarówno w chłodziarce jak i zamrażarce. Dzięki temu rozwiązaniu pomiędzy obiema komorami nie dochodzi do wymiany powietrza, a produkty nie wysychają i zachowują świeżość na dłużej.

  1. W jaki sposób nie dopuścić do marnowania żywności?

Wyrzucanie jedzenia to bardzo poważna sprawa i powinno się robić absolutnie wszystko, aby do tego nie dopuścić. Najczęściej wyrzucane są warzywa i owoce z uwagi na ich krótką trwałość, dlatego warto dużo mówić o ich mrożeniu i przedłużaniu ich przydatności. Technologia NoFrost w chłodziarko-zamrażarce Liebherr CNef 3515 Comfort zapewnia wysoką jakość chłodzenia i świeżość produktów. Dzięki niej możemy zamrozić m.in. warzywa i owoce, które następnie wykorzystamy do przygotowania posiłków. Daje to nam pewność, że po wyjęciu z zamrażarki produkty nie stracą smaku i walorów odżywczych. NoFrost sprawia, ze żywność jest zamrażana obiegowym powietrzem chłodzącym, a cała wilgoć jest odprowadzana na zewnątrz.

  1. Bądź kreatywny

Modna ostatnio i pożądana w różnych aspektach naszego życia cecha – kreatywność , jest mile widziana również w kuchni. Warto wymyślać różne potrawy z produktów dostępnych pod ręką. Warto wykorzystać artykuły spożywcze, których data przydatności zbliża się ku końcowi i mieć otwartą głowę na nowe pomysły. Dzięki temu można odkryć zupełnie nowe i smaczne potrawy, a przede wszystkim znacznie ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia.

technologia-liebherr-nofrost_02 technologia-liebherr-nofrost_01

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *