str

Maria Banach „Strączki”

Wczoraj w Klubokawiarni Życie jest fajne uczestniczyliśmy w spotkaniu z Marią Banach, autorką książki kulinarnej „Strączki”. Pani Maria podzieliła się z nami nie tylko doświadczeniami przy jej tworzeniu, ale także licznymi przepisami okraszonymi apetycznymi zdjęciami.

Inspiracje do książki autorka czerpała zarówno z kuchni polskiej, jak i różnych kuchni świata. Sama dopracowywała każdy przepis wypróbowując go na sobie oraz najbliższych. Książka, oprócz tego, że ładnie i starannie wydana, zaskakuje ilością przepisów – ponad 90, na potrawy tak słodkie, jak i słone. Osobiście, jako pierwszy, przetestuję przepis na tort waniliowo-gruszkowy.

„Strączki” jest książką, która pozwoli nam spojrzeć na te niedoceniane rośliny z innej, nowej perspektywy.

A już wkrótce zaprosimy Was do wspólnego z Wydawnictwem SamoSedno konkursu, w którym do wygrania jedna z czterech książek z autografem autorki :-)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Strączki na naszych stołach goszczą coraz częściej, ale ciągle za rzadko. Soczewica, groch, fasola, bób, ciecierzyca i soja to bogactwo wartości odżywczych. Zastosowanie tych roślin w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych czy deserach daje wprost nieograniczone możliwości łączenia smaków oraz aromatów nie tylko wegetarianom i weganom, lecz także wielbicielom dań mięsnych czy ryb.

Blisko 90 oryginalnych przepisów zilustrowanych niepowtarzalnymi autorskimi zdjęciami to najlepszy dowód na to, że z warzyw strączkowych można wyczarować znacznie więcej niż fasolkę po bretońsku!

Odkryj strączki na nowo i przygotuj: brownie z fasoli, lody z czerwonej soczewicy, hummus z kokosem i mango, sajgonki z bobem, frytki z żółtej fasoli, tort waniliowo-groszkowy, orientalne pierożki z soi czy popcorn lub burgery z ciecierzycy.

Daj się zaprosić na prawdziwą kulinarną ucztę!

Strączki to połączenie kulinarnej inwencji z rzetelnymi informacjami dotyczącymi wartości odżywczych poszczególnych warzyw strączkowych – autorka obala mity, proponuje kreatywne rozwiązania i podpowiada, jak odpowiednio przygotować każdą odmianę strączków.

O autorce:

Maria Banach – zdobywczyni tytułu pierwszego w Polsce BlogerChefa w ogólnopolskim konkursie kulinarnym dla blogerów, od sześciu lat z powodzeniem prowadzi blog Gruszkazfartuszka.pl Uwielbia planszówki, filmy z superbohaterami i wszystko, co związane z DIY.

Niech sezon na strączki trwa cały rok!

straczki_front_500px_szer

ISBN: 978-83-7788-777-6 cena: 59,90 zł ilość stron: 216

Poradnik polecają:

Opinie:

Fasolka po bretońsku i groch z kapustą to cały twój strączkowy repertuar? Czas wypróbować kremowe hummusy, fasolowe curry, orientalne placuszki… Lekkie i świeże letnie smaki, a obok bogate gulasze idealne na jesienne chłody – ta książka pokazuje, że strączki nie muszą być ciężkie i nudne. Właśnie pukają do naszych kuchni w zupełnie nowych odsłonach.

Martyna Szydłowska, mojeGotowanie.pl

Jak z banalnych warzyw strączkowych ugotować zachwycające potrawy? Autorka dzieli się z nami swoją obszerną wiedzą, a także doświadczeniem w smacznym i zdrowym przyrządzaniu groszku, bobu, czy ciecierzycy. Po lekturze tej książki wiem, że się z nią nie rozstanę.

Ewa Wagner, magazyn „Kuchnia”

Moda na łuskanie strączków zbliża się wielkimi krokami. Poszperaliśmy już w zapomnianych warzywach wychwalając potencjał jarmużu, skorzonery i pasternaku. Czas na dobrą lekturę o fasoli, grochu, kolorowej soczewicy. Wyobrażacie sobie degustacyjną kolację opartą wyłącznie na warzywach strączkowych? Ja już tak! I po lekturze tej książki wiem, że zakończą ją soczewicowe lody!

Agata Wojda, szefowa kuchni w restauracji „Opasły Tom”

ISBN: 978-83-7788-777-6

cena: 59,90 zł

ilość stron: 216

Więcej informacji: www.SamoSedno.com.pl

Samo Sedno to seria nowoczesnych, praktycznych i podręcznych poradników, które trafiają w samo sedno. W serii znajdują się tytuły o tematyce m.in. biznesowej, parentingowej, psychologicznej czy dotyczącej zdrowego stylu życia i rozwoju osobistego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>