Marchewka rządzi także w wypiekach

Co jest, doktorku? – kultowe powiedzenie bohatera kreskówek studia Warner Bros. przyszło już do historii kinematografii. Ulubieniec najmłodszych, Królik Bugs, wypowiadając te słowa, chrupał marchewkę. Tym samym stał się największym ambasadorem tego pysznego i jakże zdrowego warzywa.

Karotkę można pałaszować na wiele sposobów: surową lub ugotowaną, solo, w surówce bądź sałatce, w roli dodatku do obiadu, a nawet w cieście. Marka Delecta zdradza kilka przepisów na słodkie desery z marchewką w roli głównej.

Ciasto marchewkowe z imbirem i orzechami

Imbir to nie tylko świetny dodatek do orientalnych potraw, ale też gwarant intensywnego i aromatycznego kremu. W połączeniu z marchwią nada deserowi jesienny smak.

 Składniki na ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta marchewkowego Delecta
  • 3 jaja
  • 150 ml oleju
  • 100 ml wody

Składniki na nadzienie:

  • 1 opakowanie kremu tortowego o smaku waniliowym Delecta
  • 200 ml mleka
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 100 g serka mascarpone
  • kawałek suszonego imbiru (lub 3 łyżeczki wcześniej startego)
  • ½ puszki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej na spirytusie
  • 1 opakowanie orzechów laskowych Bakalland

Wykonanie:
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Do głębokiej miski wbijamy jaja, dodajemy wodę i olej, wsypujemy zawartość torebki i miksujemy na najwyższych obrotach przez 4-5 min. Gotową masę przekładamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia i kroimy w poprzek na dwa blaty. Krem tortowy przyrządzamy z dodatkiem mleka i mleka kokosowego – miksujemy na najwyższych obrotach przez 3-4 minuty. Gdy krem się ubije, dodajemy do niego serek mascarpone oraz 2 łyżeczki imbiru, a następnie ponownie całość dokładnie miksujemy na najniższych obrotach. Gotowym kremem przekładamy ciasto. Masę krówkową podgrzewamy w rondelku z dodatkiem esencji waniliowej i polewamy nim wierzch ciasta. Na koniec boki ciasta obsypujemy imbirem, a wierzch drobno posiekanymi orzechami laskowymi.

Rada: zamiast kremu tortowego można użyć gotowego kremu Karpatka marki Delecta i przygotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ciasto marchewkowo-czekoladowe

To idealny dodatek do poobiedniego espresso. Świetnie sprawdzi się też w roli okolicznościowego torciku. Występujące w nim owoce, kokos i mięta przywołują na myśl lato.

Składniki na ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta marchewkowego Delecta
  • 3 jaja
  • 150 ml oleju
  • 100 ml wody

Składniki na nadzienie:

  • 1 opakowanie kremu tortowego o smaku czekoladowym Delecta
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 opakowanie wiórków kokosowych Bakalland

Do dekoracji:

  • kilkanaście czereśni lub wiśni (mogą być kandyzowane)
  • świeża mięta

Wykonanie:
Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Pora przygotować ciasto – do głębokiej miski wbijamy jaja, dodajemy wodę i olej, wsypujemy zawartość torebki i miksujemy na najwyższych obrotach przez 4-5 min. Gotową masę przekładamy do przygotowanej kwadratowej blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia i kroimy w poprzek na trzy blaty. Czas na nadzienie. Zawartość torebki z kremem czekoladowym ubijamy z mlekiem, podczas ubijania dodajemy do niego 2 spore łyżki kakao, serek mascarpone i masło orzechowe. Całość miksujemy do połączenia składników. Następnie na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe do momentu, aż będą rumiane. Gotowym kremem przekładamy blaty, smarując także wierzch i boki. Następnie boki ciasta obsypujemy prażonym kokosem, top posypując kakao. Gotowe ciasto dekorujemy czereśniami lub wiśniami i miętą.

Babeczki marchewkowe z bakaliami

To idealny przepis na niezapowiedzianą wizytę gości. Ich przygotowanie zajmie mniej niż pół godziny. Zatem do dzieła!

Składniki:

  • 1 opakowanie Babeczek marchewkowych Delecta
  • 2 jaja
  • 150 ml oleju
  • 75 ml wody
  • 100 g posiekanych dowolnych orzechów Bakalland
  • 50 g żurawiny Bakalland

Wykonanie:
Na początku nastawiamy piekarnik na 180ºC (bez termoobiegu). W wysokim naczyniu miksujemy jaja, wodę, olej i mieszankę do wypieku babeczek. Do ciasta dokładamy posiekane orzechy i żurawinę, dokładnie mieszając. Gotowe ciasto nakładamy do 12 foremek i pieczemy około 19 minut. Gotowe! Do babeczek można dosypywać dodatki według uznania. Dzięki temu za każdym razem będą one jedyne i niepowtarzalne.

Warto wiedzieć
Karotka to istna bomba witaminowa. Jeśli babcia namawiała was w dzieciństwie do chrupania marchewki to z troski o wasze zdrowie. Zawiera ona witaminy B1 i B2, B6, C, E, H, K, PP, jak również wapń, magnez, sód i potas. Zawarty w niej beta-karoten pomaga w wytwarzaniu witaminy A, która wspiera konwersję światła na sygnały wzrokowe, co w konsekwencji faktycznie ułatwia widzenie nawet w słabym oświetleniu. To jednak nie wszystko. Beta-karoten ma także właściwości antynowotworowe, a gotowana marchewka wykazuje aktywność antyoksydacyjną, dzięki czemu neutralizuje wolne rodniki i opóźnia efekty starzenia.

Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na stronie:

Strona główna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *