Cukrzyca, miażdżyca, „zły” cholesterol – to tylko niektóre dolegliwości, w których leczeniu może pomóc morwa biała. Te niewielkie owoce doskonale sprawdzają się też jako energetyczna przekąska po intensywnym wysiłku.
Wspomniane owoce pochodzą z wysokiego, długowiecznego drzewa, którego ojczyzną są Chiny, ale obecnie rośnie ono zarówno w klimacie tropikalnym jak i umiarkowanym. Morwę białą (poza Azją) spotkać można także w Ameryce Północnej oraz Europie (również w Polsce). Pojawiające się pod koniec lipca na drzewie owoce mają biało-zielony kolor, a w kształcie są podobne do jeżyn. Oto co się w nich kryje.
Skład – marzenie
Świeże owoce morwy to w 90% woda i tylko 60 kcal w jednej 140-gramowej porcji. Są one bogatym źródłem witaminy C i żelaza – odpowiedzialnych m.in. za zdrowie naczyń krwionośnych, natlenowanie krwi oraz odporność. Wśród innych składników obecnych w owocach morwy wymienić należy witaminę K1, warunkującą krzepnięcie krwi i (razem z wapniem, które w tych owocach także występuje) zdrowie kości. Zawierają one także obniżający ciśnienie krwi i ryzyko chorób serca potas. Występuje w nich również witamina E, której zawdzięczamy zmniejszenie stresu oksydacyjnego w komórkach i tkankach, uważanego za czynnik zwiększający ryzyko zachorowania na raka oraz utrzymywanie dobrego wyglądu skóry. Dzięki obecności antyoksydantów (do których poza witaminą E, zaliczają się także antocjany) owoce morwy poprawiają profil cholesterolu (obniżają tzw. zły i podnoszą dobry). Zawierają również specjalny związek, który upośledza działanie enzymu w jelitach rozkładającego węglowodany. Dzięki temu po posiłku wchłanianie cukrów następuje powoli i nie powoduje nagłych wyrzutów insuliny. W morwie obecna są też rutyna oraz mirycetyna, wykazujące efekt ochronny przed chorobami przewlekłymi (w tym niektórymi rodzajami raka).
Superfoods z dedykacją dla…
Z owoców morwy robi się soki i dżemy. Występują też one w formie suszonej. Pochodzące z ekologicznych upraw suszone owoce morwy białej to jedna z propozycji w ramach linii Purella Superfoods. Produkt ten jest szczególnie polecany sportowcom. Poza wszystkimi składnikami, o których już była mowa suszone owoce morwy białej zawierają 70% węglowodanów (w tym 14% błonnika), stąd też doskonale regenerują oraz wzmacniają organizm wyczerpany intensywnym wysiłkiem fizycznym. Powinni zainteresować się nim także diabetycy, ale też osoby zmagające się z przeziębieniami, anemią czy infekcjami dróg moczowych oraz te, które chcą zgubić kilka kilogramów. Owoce morwy białej działają bowiem moczopędnie i oczyszczają nerki, a także wspomagają proces odchudzania. Ze względu na słodki, przełamy lekko kwaśną nutą smak stanowią one doskonałą alternatywę dla klasycznych słodyczy. Można je jeść jako samodzielną przekąskę (wskazaną np. po treningu czy w trakcie górskich wypraw), ale też dodawać do musli, owsianki czy jogurtu (dobrze komponują się z innymi suszonymi owocami i orzechami). Sprawdzają się również w koktajlach, wypiekach oraz deserach.
Opakowanie zawierające 45 g suszonych owoców morwy białej marki Purella kosztuje 3,99 zł.
Producent: Purella
Więcej informacji na: www.purella.pl