Alergie i nietolerancje pokarmowe to zmora naszych czasów. Katarzyna Błażejewska-Stuhr w książce „Uczta małego alergika” oswaja rodziców z tym tematem. Dzieli się też z nimi 80 przepisami na dania bez glutenu, białek mleka krowiego oraz jaj.
Te trzy składniki odpowiadają za najwięcej reakcji alergicznych u dzieci, a konieczność ich choćby czasowej eliminacji z diety to dla rodziców duże wyzwanie. Sprostać mu trudno, zwłaszcza jeśli nie zna się podłoża problemu. Właśnie dlatego ten nie tylko kulinarny poradnik Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr zaczyna się od informacji na temat przyczyn lawinowo rosnącej liczby alergii i nietolerancji pokarmowych oraz wyjaśnienia różnic między nimi (bo, mimo że pojęcia te bywają używane zamiennie, nie oznaczają tego samego). Autorka zaznajamia czytelników z objawami tych przypadłości, metodami ich rozpoznawania oraz leczenia. Przytacza zalecenia dietetyczne, podpowiada gdzie występują najpopularniejsze alergeny, pod jakimi nazwami mogą się ukrywać oraz czym je zastępować.
Bezpiecznie i smacznie od śniadania do kolacji
Druga część liczącej w sumie 240 strony książki to oparzone apetycznymi ilustracjami przepisy na 80 bezpiecznych, ale jednocześnie smacznych i prostych do wykonania posiłków dla małych alergików. Znajdziemy wśród nich pomysły na rzeczy podstawowe, takie jak bezglutenowy chleb oraz bułki, roślinne odpowiedniki mleka oraz twarożku czy też wegański majonez, a także śniadania (w tym tzw. tofucznicę, czyli jajecznicę z tofu), zupy, obiady, koktajle, desery (m.in. lody buraczkowe) oraz przekąski. W książce są też specjalne podrozdziały zawierające przepisy na dania mączne (w tym uwielbiane przez dzieci pierogi i makarony) oraz dania ze skrobią oporną (skrobią, której nie trawimy, stąd nie podnosi ona stężenia glukozy we krwi i stanowi ważny element diety diabetyków).
O autorce
Katarzyna Błażejewska-Stuhr jest dietetykiem klinicznym i psychodietetykiem. Swoim pacjentom proponuje diety oparte na sezonowych, lokalnych i naturalnych produktach. Bardzo dobrze widać to w książce „Uczta małego alergika”, która nie jest pierwszą na jej koncie. Katarzyna Błażejewska-Stuhr napisała m.in. bestsellerową serię „Koktajle dla zdrowia i urody” czy poradnik „Adios Kilogramos”. Wspólnie z Moniką Mrozowską stworzyła też „Ucztę dla maluszka” i „Ucztę dla dwojga”. Dwie z tych pozycji zostały nominowane do prestiżowej nagrody Gourmand World Cookbook Awards, nazywanej kulinarnymi Oskarami. Prywatnie Katarzyna Błażejewska-Stuhr jest matką dwóch synów: Stasia i Tadzia oraz żoną aktora – Macieja Stuhra. Więcej na: www.kachblazejewska.pl
Książka „Uczta małego alergika” ukazała się wiosną br. nakładem Wydawnictwa Zwierciadło. Jej sugerowana cena detaliczna wynosi 39,90 zł. Można ją kupić na stronie: www:zwierciadło.pl/sklep