Bez nazwy

Malina, mirabelka i orzech włoski – octy jakich nie znacie

Czy wiedzieliście, że słodka malina, soczysta mirabelka i niezwykle aromatyczny orzech włoski mogą stać się głównym składnikiem cierpkich octów? Duet ten to bardzo zaskakujące, ale też niezwykle smaczne połączenie. Warto poznać i posmakować nie tylko ich, ale i całej reszty rodziny octów, która jest bardzo duża. Na rynku możemy spotkać różnego rodzaju aromatyzowane octy smakowe, z których każdy ma inny smak, zapach
i nadaje się do różnych potraw.

Octowo – owocowy zawrót głowy

Kruche listki rzymskiej sałaty czy szpinaku skropione octem są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Do przyrządzenia takiej przekąski warto jednak wykorzystać nieco inny ocet, niż popularny spirytusowy, który jest mocny w smaku. Tej wiosny marka Kuhne proponuje delikatne octy smakowe z dodatkiem dojrzewających w słońcu owoców.

  • Ocet Mirabelkato ocet o delikatnym smaku dojrzałej mirabelki stworzony, by zdobić najlepsze sałatki, wykwintne desery oraz świeże owoce. Idealnie pasuje również jako dodatek do koziego sera.

kuhne_ocet-mirabelka-250ml-7.49zł

  • Ocet Malinasmak dojrzałych malin sprawia, że ten łagodny i aromatyczny ocet idealnie komponuje się z owocami i zielonymi sałatkami. Jego delikatny aromat sprawi, że nie będziemy mogli oprzeć się jego magii.

Kuhne_ocet-malina_250ml_7.49zł

  • Ocet Orzech Włoskiniesamowite połączenie delikatnego octu z orzechem włoskim tworzy ten uwodzicielski smak, który z pewnością przełamie rutynę w każdej kuchni. Jest idealnym dodatkiem do świeżych owoców i zielonych sałatek. Z powodzeniem sprawdzi się również jako dodatek do zup i sosów.

kuhne_ocet -orzech-wloski-250ml-7.49zł

Przedstawiamy garść inspiracji na smakowite dania z wykorzystaniem tych niecodziennych octów.

Tarator, czyli bułgarski chłodnik z orzechami włoskimi

Zdjęcie 2

Składniki:

  • 1 jogurt bałkański

  • 3 świeże ogórki

  • 4 rzodkiewki

  • pęk kopru

  • 200 ml jogurtu naturalnego

  • 3 ząbki czosnku

  • ser feta

  • 1 łyka oliwy z oliwek

  • 1 łyżka octu z orzechów włoskich (np. marki Kuhne)

  • przyprawy: pieprz i sól

Przygotowanie:

Ogórek, rzodkiewkę i fetę pokrój w drobną kostkę. Do pokrojonych warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt bałkański oraz jogurt naturalny. Całość wymieszaj. Pęk kopru posiekaj i dodaj do chłodnika. Na koniec dodaj oliwę z oliwek i ocet z orzechów włoskich. Dopraw do smaku pieprzem i solą.

Tercet egzotyczny, czyli mirabelka, szpinak i kozi serZdjęcie 1

Składniki:

  • garść liści świeżego szpinaku

  • ½ opakowania koziego sera

  • 2 garści mirabelek

  • garść orzechów włoskich

  • garść nasion słonecznika

  • 1 łyżka octu mirabelkowego

  • 2 łyżki miodu

  • 200 g żurawiny

Przygotowanie:

Liście szpinaku umyj, osusz i wrzuć do głębokiego naczynia. Kozi ser pokrój w drobną kostkę, zaś mirabelki na połówki, po czym dodaj je do szpinaku. Na rozgrzanej patelni upraż nasiona słonecznika i orzechów włoskich. Ocet mirabelkowy dokładnie wymieszaj z miodem. Sałatkę posyp nasionami słonecznika, orzechami oraz żurawiną. Całość skrop mirabelkowo – miodowym dressingiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>