Makaron na ząb w dwie minuty!

Przy współczesnym, zawrotnym tempie życie coraz chętniej korzystamy z produktów, które ułatwiają przygotowywanie posiłków i skracają potrzebny do tego czas. Nowości Podravki bardzo dobrze się w ten trend wpisują.

Producent z Chorwacji rodem jako pierwszy wprowadził do szerokiej sprzedaży makron z mąki z pszenicy durum, którego ugotowania al dente zajmuje zaledwie 2 minuty. Mimo tak krótkiego czasu spędzanego w garnku produkt zachowuje pełnię smaku oraz wartości odżywczych, w tym typowe dla pszenicy odmiany durum bogactwo białka, tłuszczów. witamin i składników mineralnych. Makaron Podravka „2 minute” przybrał dwa najchętniej wybierane przez polskich konsumentów kształty – świderków (we Włoszech nazywanych „fusilli”) i spaghetti. Oba sprawdzą się w wielu odsłonach: od znanych śródziemnomorskich klasyków typu spaghetti bolognese czy carbonara (przepis na to drugie podajemy poniżej), przez różnego rodzaju zapiekanki po makaronowe sałatki. Opcją dla początkujących kucharzy lub też osób najbardziej zabieganych może być kompozycja nowego makaronu z toskańskim sosem pomidorowym z czosnkiem i pietruszką, również od Podravki.

Ceny i opakowania
Świderki oraz spaghetti „2 minute” dostępne są w półkilogramowych torebkach. Ich maksymalna rekomendowana cena wynosić ma na sklepowych półkach 4,39 zł.

Producent: Podravka Polska

Szybkie spaghetti carbonara w prawdziwie włoskim stylu
Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g tartego parmezanu
  • 150 g pancetty lub wędzonego boczku
  • 250 g makaronu spaghetti
    „2 minute”
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Spaghetti ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlej pół szklanki wody, w której gotował się makaron, a następnie odcedź makaron. Jajka roztrzep widelcem, wymieszaj z parmezanem oraz odrobiną soli i pieprzu. Pancettę pokrój w kostkę i podsmaż przez kilka minut aż się zrumieni. Dodaj starty czosnek i smaż jeszcze przez kilkanaście sekund. Następnie dodaj makaron i wcześniej odlaną wodę. Podgrzewaj całość kilka minut. Patelnię zdejmij z ognia i dodaj masę jajeczną, mieszaj szybko tak, aby jajka nie ścięły się, a stworzyły kremowy sos. Na koniec delikatnie wymieszaj z natką pietruszki. Podawaj na ciepło posypane serem i natką pietruszki.

Więcej przepisów z wykorzystaniem produktów marki Podravka można znaleźć na stronie: www.podravka.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *