Makaron Conchiglie Rigate z kurczakiem i serem gorgonzola

Składniki:

  • 200 g makaronu Malma Conchiglie Rigate
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g pieczarek
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 100 g startego sera gorgonzola
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

Pierś kurczaka kroimy w kawałki i posypujemy solą oraz pieprzem. Połowę smażymy na patelni z łyżką oliwy z oliwek do momentu, aż zbrązowieje. Wysmażoną pierś odkładamy na talerz i postępujemy tak samo z drugą częścią. Następnie kroimy pieczarki w plastry i smażymy na łyżce oliwy przez 5-8 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodajemy usmażoną pierś z kurczaka i śmietanę doprowadzając całość do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 3 minuty bez przykrycia.

W garnku mieszamy ser gorgonzola z parmezanem, solą, pieprzem i gotujemy około 1 minuty. Roztopione sery dodajemy do kurczaka i delikatnie mieszamy z makaronem i pietruszką.

Gotowe danie posypujemy pozostałym parmezanem.

Malma_Conchiglie rigate

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *