Jednym ze składników mineralnych warunkujących prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego ciała i umysłu jest magnez, którego niestety często nam brakuje. Jak zadbać o jego odpowiednią ilość w organizmie? Bardzo prosto – pijąc naturalną wodę mineralną Magnesia.
Magnez nie bez powodu nazywany jest pierwiastkiem życia. Potrzebuje go każda ludzka komórka, jest też drugim (tuż po potasie) najczęściej występującym w nich minerałem. Najwięcej jest go w kościach (ponad 50%), nieco mniej w mięśniach i tkankach miękkich (40%), występuje też we krwi i limfie.
Strażnik zdrowia i formy
– Magnez jest niezbędny m.in. do budowy kości i zębów. Usprawnia pracę szarych komórek, poprawia pamięć i koncentrację. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni, wspomaga pracę serca, przyspiesza metabolizm i łagodzi bóle głowy – wylicza dr inż. Agnieszka Leciejewska, specjalista dietetyk. – Śmiało można więc powiedzieć, iż stoi na straży zdrowia i dobrej formy. A skoro tak – magnezu potrzebujemy nieustająco, zużywamy go bowiem w każdej sekundzie – podkreśla Agnieszka Leciejewska. W naszym organizmie nieustannie powinno być go ok. 300 mg. Dzienne zapotrzebowanie na magnez jest zależne m.in. od płci, wieku, trybu życia. Zgodnie z najnowszymi normami żywienia, dzieci potrzebują go od 80 do 240 mg, mężczyźni – od 400 do 420 mg, a kobiety – od 310 do 360 mg. Większa ilość magnezu jest niezbędna kobietom w ciąży i karmiącym piersią, osobom intensywnie uprawiającym sport, osobom po 50. roku życia, diabetykom oraz tym, którzy mają problemy z sercem.
Czym grozi niedostatek magnezu
Niedobór magnezu, którego nie da się zastąpić żadnym innym składnikiem mineralnym może łatwo przyczynić się do problemów zdrowotnych. – Narzekamy wówczas na rozdrażnienie, nerwowość, bezsenność, zmęczenie oraz powtarzające się skurcze mięśni lub charakterystyczne drganie powieki – mówi dr inż. Agnieszka Leciejewska. Niedostatki tego pierwiastka są częste ze względu na źle zbilansowaną dietę oraz współczesny tryb życia, nierozerwalnie wiążący się z codziennym, długotrwałym stresem. Dodatkowo skład pożywienia w niektórych przypadkach ogranicza wchłanianie magnezu. – By nie dopuścić do niedoborów, warto maksymalnie wykorzystywać naturalne źródła magnezu jakimi są urozmaicona dieta i bogata w ten pierwiastek woda mineralna Magnesia – dodaje specjalista dietetyk.
Unikat wśród wód
Pod względem zawartości magnezu Magnesia nie ma sobie równych wśród wód. W jednym jej litrze znajduje się go aż 170 mg (najwięcej wśród produktów w tej kategorii), co pokrywa do 60% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Jednocześnie Magnesia jest wodą o ogólnej średniej mineralizacji. Pijąc ją regularnie, skutecznie uzupełniamy więc poziom magnezu w organizmie, bez obciążania go nadmiarem innych minerałów, w szczególności sodu (Magnesia zawiera go niewiele, bo jedynie 6,17 mg/l). Woda tej marki pozyskiwana jest ze źródła na chronionych terenach Sławkowskiego Lasu. Ujęcie wodne znajduje się wśród unikalnych, bogatych w magnez skał serpentynitowych, które w Europie występują jedynie na obszarze kilku kilometrów kwadratowych, właśnie w okolicach Karlowych Warów.
Z bąbelkami lub bez
Magnesia dostępna jest w wersji niegazowanej, lekko gazowanej oraz gazowanej w butelkach o pojemności 0,5 l oraz 1,5 l. Cena tych mniejszych wynosi 1,50 – 1,80 zł, a większych 2,30 – 2,50 zł. Asortyment obejmuje również niegazowaną Magnesię w ergonomicznej sportowej butelce o pojemności 0,75 l, dedykowaną osobom aktywnym fizycznie. Jej cena kształtuje się na poziomie 2,00 – 2,30 zł. Woda tej marki sprzedawana jest w placówkach sieci: Auchan, Carrefour, Kaufland, Intermarché, Selgros i Stokrotka oraz w wybranych sklepach lokalnych.
Producent: Karlovarské Minerální Vody
Więcej informacji na stronie: www.magnesia.pl