plantacje_rodzynek_Bakalland_4

Magiczny świat rodzynek

Właśnie teraz, na przełomie sierpnia i września rozpoczynają się zbiory winogron, z których pochodzą znane i niezwykle wartościowe, a jednocześnie smaczne rodzynki. Nie każdy wie, że zanim trafią do naszych rąk, dojrzewają w odległych zakątkach świata, a ich owoce skrywają cenne właściwości odżywcze.
Prosto z tureckiej plantacji
Najlepszej jakości rodzynki pochodzą z terenów Morza Śródziemnego, a dokładniej z Izmiru, zachodniej części słonecznej Turcji. To obszary o gorącym klimacie, słynące z przepięknych górzystych terenów, na których rozpościerają się niezwykłe plantacje słodkich i soczystych winorośli. Pod koniec sierpnia oraz w pierwszej połowie września, gdy kiście winogron są już bardzo dojrzałe i soczyste, rozpoczynają się zbiory owoców. Aby zachować niezwykle wartościowy miąższ, winogrona zbierane są ręcznie, a następne poddawane naturalnemu procesowi suszenia na słońcu. W ten sposób zachowują naturalnie słodki smak oraz istotne wartości odżywcze. Słoneczna Turcja stała się liderem w produkcji wyjątkowo cennych bakalii, jakimi są rodzynki. Zawdzięczają to warunkom w jakich dojrzewają owoce, a także naturalnej metodzie suszenia.

plantacje_rodzynek_Bakalland_4
Co tkwi w rodzynkach?
Warto wiedzieć, że wartości odżywcze rodzynek doceniali już starożytni Egipcjanie, którzy uznawali winorośl za świętą roślinę. Obecnie rodzynki cenione są jako wartościowe źródło licznych witamin i minerałów. Te pyszne bakalie to bogactwo m.in. odżywczych dla naszego organizmu pierwiastków miedzi i potasu. Miedź wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego – w 100 g rodzynek Bakalland znajdziemy aż 40% dziennego zapotrzebowania na ten cenny pierwiastek. Potas z kolei przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mięśni oraz utrzymania właściwego ciśnienia krwi. Rodzynki stanowią również naturalne źródło witaminy B6, na której niedobór jesteśmy najbardziej narażeni w okresie jesienno-zimowym. Witamina ta pomaga w zmniejszeniu uczucia zmęczenia, znużenia oraz bierze udział w tworzeniu hormonów odpowiadających za funkcjonowanie układu nerwowego, np. adrenaliny.

plantacje_rodzynek_Bakalland_3
Rodzynki rodzynkom nierówne
Sięgając po bakalie powinniśmy wybierać te najwyższej jakości. Wówczas mamy gwarancję, że są one pełne smacznego miąższu, kryjącego bogactwo witamin i minerałów. Najlepsze rodzynki to całe, jędrne owoce o jednolitym kształcie i kolorze oraz zbliżonej wielkości. Rodzynki to doskonała dawka witamin w miniaturowej formie, po które możemy sięgać 365 dni w roku, niezależnie od sezonu.

plantacje_rodzynek_Bakalland_2
Prosto z plantacji… do Twojego domu
Ze względu na wyjątkowy smak i wartości odżywcze rodzynki doskonale sprawdzą się jako pożywny dodatek na drugie śniadanie. Połączyć je można np. z jogurtem naturalnym albo zjeść jako pełnowartościową, samodzielną przekąskę, którą zabrać można na spacer lub do pracy. Ze względu na bogactwo witaminy B6 oraz manganu, przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Są więc doskonałym źródłem energii dla sportowców podczas treningu oraz  pożywną przekąską dla dzieci podczas nauki. Ze względu na słodki smak i aromat rodzynki doskonale sprawdzają się jako dodatek do kuchni. Tworzą idealne kompozycje smakowe z deserami, jak np. lodami albo kruchymi ciasteczkami.
Kruche ciastka z czekoladą i rodzynkami
Kruche ciastka z czekoladą i rodzynkami BakallandSkładniki:
•    200 g miękkiego masła
•    1/3 szklanki cukru
•    3 szklanki mąki
•    2 jajka
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    szczypta soli
•    2/3 tabliczka czekolady, najlepiej gorzkiej
•    150 g rodzynek bursztynowych Bakalland
Przygotowanie:
Do miski przekładamy masło i dosypujemy cukier. Mieszamy łyżką, żeby składniki dobrze się połączyły. Do osobnej miski przesypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, pokrojoną na kawałki czekoladę i rodzynki. Całość mieszamy, a następnie łączymy z masłem i cukrem. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Powinno wyjść elastyczne, aby dało się z niego ulepić kulkę. Jeśli ciasto będzie zbyt „rzadkie” i miękkie trzeba dosypać trochę więcej mąki. Z ciasta lepimy małe kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200oC i pieczemy 12 – 14 minut, aż będą brązowo-złote.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>