Lunch na upalne dni wg przepisu Ani Starmach

Lato nie odpuszcza, a żar lejący się z nieba zaczyna nam już doskwierać. Na taką aurę warto być przygotowanym i mieć w zanadrzu kilka przepisów na smaczne i wartościowe dania, które z apetytem zjemy nawet, gdy termometry będą rozgrzane do czerwoności. Jednym z nich jest proteinowa sałatka z pieczonymi warzywami i komosą ryżową wymyślona przez Anię Starmach.

Podczas upałów często jesteśmy ociężali, ospali i lekko rozdrażnieni, dlatego tak ważna jest lekka i zbilansowana dieta, która pozwoli nam czuć się dobrze, gdy tempo naszej przemiany materii zwalnia. W gorące dni warto wzbogacić jadłospis o warzywa i superfoody, dostarczające organizmowi całą gamę wartości odżywczych. Bogactwo takich składników zawiera sałatka wg przepisu Ani Starmach, który podajemy poniżej.

Proteinowa sałatka z pieczonymi warzywami i komosą ryżową
Składniki (na 2 porcje):

  • 1 duży pieczony burak
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 100 g sera koziego
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 2 łyżeczki czarnuszki Purella
  • 40 g komosy ryżowej Purella
  • 1 łyżka oliwy

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli himalajskiej Purella

Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w grubsze paski, polej oliwą, włóż na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Komosę gotuj w proporcjach 2:1 około 15-20 minut. Buraka obierz i pokrój w półplasterki. Wszystkie składniki dressingu wymieszaj. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni. Do miski włóż pokrojone upieczone warzywa, półplasterki buraka, komosę ryżową i dodaj dressing. Całość posyp kruszonym kozim serem, czarnuszką i prażonymi orzeszkami piniowymi.

Warto wiedzieć
Komosa ryżowa zawiera pełnowartościowe białko, idealne dla wegan i wegetarian. Znajdujący się w niej błonnik reguluje procesy trawienne, a nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiadają za regulację poziomu cholesterolu oraz działają przeciwmiażdżycowo. Komosa zawiera także witaminy z grupy B oraz witaminy C, D i E.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *