Lato nie odpuszcza, a żar lejący się z nieba zaczyna nam już doskwierać. Na taką aurę warto być przygotowanym i mieć w zanadrzu kilka przepisów na smaczne i wartościowe dania, które z apetytem zjemy nawet, gdy termometry będą rozgrzane do czerwoności. Jednym z nich jest proteinowa sałatka z pieczonymi warzywami i komosą ryżową wymyślona przez Anię Starmach.
Podczas upałów często jesteśmy ociężali, ospali i lekko rozdrażnieni, dlatego tak ważna jest lekka i zbilansowana dieta, która pozwoli nam czuć się dobrze, gdy tempo naszej przemiany materii zwalnia. W gorące dni warto wzbogacić jadłospis o warzywa i superfoody, dostarczające organizmowi całą gamę wartości odżywczych. Bogactwo takich składników zawiera sałatka wg przepisu Ani Starmach, który podajemy poniżej.
Proteinowa sałatka z pieczonymi warzywami i komosą ryżową
Składniki (na 2 porcje):
- 1 duży pieczony burak
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 100 g sera koziego
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 2 łyżeczki czarnuszki Purella
- 40 g komosy ryżowej Purella
- 1 łyżka oliwy
Dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- świeżo mielony pieprz
- szczypta soli himalajskiej Purella
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w grubsze paski, polej oliwą, włóż na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Komosę gotuj w proporcjach 2:1 około 15-20 minut. Buraka obierz i pokrój w półplasterki. Wszystkie składniki dressingu wymieszaj. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni. Do miski włóż pokrojone upieczone warzywa, półplasterki buraka, komosę ryżową i dodaj dressing. Całość posyp kruszonym kozim serem, czarnuszką i prażonymi orzeszkami piniowymi.
Warto wiedzieć
Komosa ryżowa zawiera pełnowartościowe białko, idealne dla wegan i wegetarian. Znajdujący się w niej błonnik reguluje procesy trawienne, a nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiadają za regulację poziomu cholesterolu oraz działają przeciwmiażdżycowo. Komosa zawiera także witaminy z grupy B oraz witaminy C, D i E.