Stół czerwony – NA BOGATO!
PLACUSZKI MIGDAŁOWO-KUKURYDZIANE Z MUSEM MALINOWYM
ORAZ Z PŁATKAMI LUBELLA CORN FLAKES PEŁNOZIARNISTE
Placuszki – składniki:
- 100 g płatków Lubella Corn Flakes Pełnoziarniste
- 100 g migdałów
- 50 g mąki Lubella Mąka Puszysta Wrocławska
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- jajko
- 150 ml mleka kokosowego
- skórka otarta z połowy cytryny
Mus – składniki:
- 250 g mrożonych malin
- 4 łyżki miodu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
-
Migdały lekko uprażyć na patelni, uważając, żeby się nie spaliły. Zmielić w blenderze na mąkę.
-
Do miski wsypać płatki, mąkę migdałową i pszenną. Dodać proszek do pieczenia i sodę. Jajko wymieszać z mlekiem. Mieszankę wlać do miski z sypkimi produktami. Dodać skórkę cytryny, wymieszać ciasto tak, by składniki się połączyły.
-
Olej rozgrzać na patelni. Wlać niewielką porcję ciasta, zmniejszyć moc palnika do minimum, smażyć placuszki do momentu, aż wierzch się lekko zetnie i pojawią się małe dziurki. To znak, że można je przełożyć na drugą stronę i dosmażyć.
-
Maliny przełożyć do garnka, dodać miód. Całość zagotować, zdjąć z ognia i zmiksować na mus. Podobnie można przygotować błyskawiczny mus truskawkowy.
Stół żółty – NA SZYBKO!
BRUSCHETTY Z ŻÓŁTYMI POMIDORAMI I CHRUPIĄCYM DODATKIEM
– PŁATKAMI LUBELLA CORN FLAKES PEŁNOZIARNISTE
Składniki:
- 6 kromek chleba włoskiego
- 6 pomidorów 100 g płatków Lubella Corn Flakes Pełnoziarniste
- 50 g orzechów włoskich
- ząbek czosnku
- garść świeżej bazylii
- pół pęczka natki pietruszki
- ½ łyżeczki soli
- łyżka oliwy
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
-
Chleb pokroić na kromki. Pomidory umyć, naciąć skórkę i zalać wrzątkiem. Następnie obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę.
-
Do blendera wrzucić płatki, orzechy, czosnek, bazylię i pietruszkę. Dodać sól i oliwę. Zmiksować na kruszonkę, wymieszać z pomidorami.
-
Chleb opiec na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Na wierzchu rozłożyć pomidory i od razu podawać.
Stół zielony – ENERGETYCZNIE!
KULKI Z SERA PLEŚNIOWEGO W ZIOŁOWO-KUKURYDZIANEJ PANIERCE
Z DODATKIEM PŁATKÓW LUBELLA CORN FLAKES
Składniki:
- 150 g sera pleśniowego
- 100 g sera białego półtłustego
- 150 g płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes
- łyżka jogurtu greckiego
- ¼ pęczka szczypiorku
- kilka listków świeżej mięty
- kilka plasterków świeżego ogórka
- liście botwinki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
-
Ser pleśniowy i biały rozgnieść widelcem.
-
Płatki wsypać do torebki i lekko rozdrobnić dłonią. Połowę wsypać do sera.
-
Wlać śmietanę, dodać sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
-
Dokładnie wymieszać i uformować z powstałej masy kulki wielkości orzecha włoskiego.
-
Posiekać szczypiorek i miętę. Kulki obtaczać w pozostałych płatkach, układać na talerzu. Wierzch udekorować posiekanymi ziołami.
Stół biały – RODZINNIE!
KUKURYDZIANO-OWSIANO-KOKOSOWE BATONY ENERGETYCZNE
Z PŁATKAMI LUBELLA CORN FLAKES
Składniki:
- 5 łyżek sezamu
- 4 łyki oleju
- 2 dojrzałe banany
- 150 g płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes
- 50 g płatków owsianych
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki obranych i odsolonych pistacji
- 2 łyżki obranych migdałów
Sposób przygotowania:
-
Nasiona sezamu podgrzać na suchej patelni, aż zaczną przyjemnie pachnieć. Trzeba przy tym uważać, żeby się nie przypaliły, bo będą gorzkie. Przesypać je do blendera i włączyć urządzenie. Blendować metodą pulsacyjną, co jakiś czas zgarniając sezam ze ścianek. Na koniec dodać łyżeczkę oleju i blendować jeszcze chwilę razem, dopóki składniki się nie połączą. Powinna powstać gładka, lśniąca sezamowa pasta.
-
Banany rozgnieść widelcem, dodać pastę z sezamu, oba rodzaje płatków, wiórki, miód, proszek do pieczenia, pistacje i posiekane migdały. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut, żeby płatki zmiękły.
-
Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować prostokąt grubości i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć na kratkę do ostygnięcia, a następnie pokroić.