Lubella – nowa odsłona Corn Flakes w wersji pelnoziarnistej

Kilka dni temu mieliśmy okazję uczestniczyć w wyjątkowych warsztatach śniadaniowych organizowanych przez Lubellę w Lawendowym Domu. Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Warto pomyśleć jak zacząć dzień w wyjątkowy sposób i dostarczyć organizmowi energii na cały dzień.
Lubella zaprezentowała na warsztatach swój nowy produkt płatki Corn Flakes Pełnozianiste. To płatki z pełnoziarnistej mąki kukurydzianej o złocistym kolorze, tak samo chrupiące jak ich klasyczna wersja. Czy płatki na śniadanie to tylko ta wersja zalana mlekiem? Niekoniecznie. Lubella przekonuje, że zastosowań mamy o wiele więcej np. jako chrupiący dodatek do koktajli owocowych, posypka do ciast i deserów lub baza do pysznych batonów.
Warto użyć swojej wyobraźni i urozmaicić nieco nasze śniadania:)
Poniżej prezentujemy przepisy z warsztatów:

Stół czerwony – NA BOGATO!

PLACUSZKI MIGDAŁOWO-KUKURYDZIANE Z MUSEM MALINOWYM
ORAZ Z PŁATKAMI LUBELLA CORN FLAKES PEŁNOZIARNISTE

Placuszki – składniki:

  • 100 g płatków Lubella Corn Flakes Pełnoziarniste
  • 100 g migdałów
  • 50 g mąki Lubella Mąka Puszysta Wrocławska
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • jajko
  • 150 ml mleka kokosowego
  • skórka otarta z połowy cytryny

Mus – składniki:

  • 250 g mrożonych malin
  • 4 łyżki miodu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Migdały lekko uprażyć na patelni, uważając, żeby się nie spaliły. Zmielić w blenderze na mąkę.

  2. Do miski wsypać płatki, mąkę migdałową i pszenną. Dodać proszek do pieczenia i sodę. Jajko wymieszać z mlekiem. Mieszankę wlać do miski z sypkimi produktami. Dodać skórkę cytryny, wymieszać ciasto tak, by składniki się połączyły.

  3. Olej rozgrzać na patelni. Wlać niewielką porcję ciasta, zmniejszyć moc palnika do minimum, smażyć placuszki do momentu, aż wierzch się lekko zetnie i pojawią się małe dziurki. To znak, że można je przełożyć na drugą stronę i dosmażyć.

  4. Maliny przełożyć do garnka, dodać miód. Całość zagotować, zdjąć z ognia i zmiksować na mus. Podobnie można przygotować błyskawiczny mus truskawkowy.

Stół żółty – NA SZYBKO!

BRUSCHETTY Z ŻÓŁTYMI POMIDORAMI I CHRUPIĄCYM DODATKIEM
– PŁATKAMI LUBELLA CORN FLAKES PEŁNOZIARNISTE

Składniki:

  • 6 kromek chleba włoskiego
  • 6 pomidorów 100 g płatków Lubella Corn Flakes Pełnoziarniste
  • 50 g orzechów włoskich
  • ząbek czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ½ łyżeczki soli
  • łyżka oliwy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Chleb pokroić na kromki. Pomidory umyć, naciąć skórkę i zalać wrzątkiem. Następnie obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę.

  2. Do blendera wrzucić płatki, orzechy, czosnek, bazylię i pietruszkę. Dodać sól i oliwę. Zmiksować na kruszonkę, wymieszać z pomidorami.

  3. Chleb opiec na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Na wierzchu rozłożyć pomidory i od razu podawać.

Stół zielony – ENERGETYCZNIE!

KULKI Z SERA PLEŚNIOWEGO W ZIOŁOWO-KUKURYDZIANEJ PANIERCE
Z DODATKIEM PŁATKÓW LUBELLA CORN FLAKES

Składniki:

  • 150 g sera pleśniowego
  • 100 g sera białego półtłustego
  • 150 g płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes
  • łyżka jogurtu greckiego
  • ¼ pęczka szczypiorku
  • kilka listków świeżej mięty
  • kilka plasterków świeżego ogórka
  • liście botwinki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ser pleśniowy i biały rozgnieść widelcem.

  2. Płatki wsypać do torebki i lekko rozdrobnić dłonią. Połowę wsypać do sera.

  3. Wlać śmietanę, dodać sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

  4. Dokładnie wymieszać i uformować z powstałej masy kulki wielkości orzecha włoskiego.

  5. Posiekać szczypiorek i miętę. Kulki obtaczać w pozostałych płatkach, układać na talerzu. Wierzch udekorować posiekanymi ziołami.

Stół biały – RODZINNIE!

KUKURYDZIANO-OWSIANO-KOKOSOWE BATONY ENERGETYCZNE
Z PŁATKAMI LUBELLA CORN FLAKES

Składniki:

  • 5 łyżek sezamu
  • 4 łyki oleju
  • 2 dojrzałe banany
  • 150 g płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki obranych i odsolonych pistacji
  • 2 łyżki obranych migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Nasiona sezamu podgrzać na suchej patelni, aż zaczną przyjemnie pachnieć. Trzeba przy tym uważać, żeby się nie przypaliły, bo będą gorzkie. Przesypać je do blendera i włączyć urządzenie. Blendować metodą pulsacyjną, co jakiś czas zgarniając sezam ze ścianek. Na koniec dodać łyżeczkę oleju i blendować jeszcze chwilę razem, dopóki składniki się nie połączą. Powinna powstać gładka, lśniąca sezamowa pasta.

  2. Banany rozgnieść widelcem, dodać pastę z sezamu, oba rodzaje płatków, wiórki, miód, proszek do pieczenia, pistacje i posiekane migdały. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut, żeby płatki zmiękły.

  3. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować prostokąt grubości i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć na kratkę do ostygnięcia, a następnie pokroić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *