Łowicz karmi zmysły

Lubimy się rozpieszczać i sprawiać sobie małe przyjemności. Takie chwile karmią nasze zmysły, sprawiają że czujemy się szczęśliwi i zrelaksowani. Dlatego wciąż pragniemy ich więcej i szukamy nowych, zaskakujących doznań. Gwarantuje je nam Łowicz.

Właściciel tej marki stworzył innowację, jakiej jeszcze nie było – czekodżemy w czterech zniewalających smakach. Wszystkie stanowią połączenie rozpływającej się w ustach belgijskiej mlecznej czekolady z kawałkami lubianych owoców: truskawek, wiśni, śliwek lub brzoskwiń. Te zestawione w idealnych proporcjach składnik sprawiają, że każdy wariant czekodżemu to podwójna porcja przyjemności dla podniebienia. Wstęp do niej stanowią przyciągające wzrok opakowania oraz zniewalający czekoladowo-owocowy zapach jaki czujemy po ich otwarciu.
Czekodżemy są znakomitym towarzystwem dla bułeczek, croissantów lub bagietek. Sprawdzą się także jako dodatek do naleśników i placuszków, ale również wykwintnych deserów czy nawet wymyślnych dań (poniżej zamieszczamy kilka pomysłów na ich wykorzystanie w kuchni). Doskonale smakują również jedzone prosto ze słoiczka.

Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 słoiczek czekodżemu Łowicz brzoskwinia z belgijską czekoladą
  • 250 g ricotty
  • 1 jajko
  • 1 duża brzoskwinia

Wykonanie:
Obie mąki przesiej, po czym posiekaj je z masłem. Dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180°C. Ricottę zmiksuj z jajkiem. Brzoskwinię umyj, pozbądź się pestki i pokrój owoc w półplasterki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Na środek nałóż ricottę, a na nią czekodżem, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiń do środka. Na części nadzienia ułóż plasterki brzoskwini. Przełóż tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.

Pudding z chałki z migdałami, truskawkami i czekodżemem Łowicz

Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g czekodżemu Łowicz truskawka z belgijską czekoladą
  • 1 czerstwa chałka
  • 2 jajka
  • 120 ml mleka
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2-3 truskawki
  • 2 łyżki płatków migdałów

Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180°C. Chałkę pokrój na kromki o grubości ok. 1 cm. Jajka roztrzep z mlekiem i jogurtem. Każdą kromkę obtocz w jajecznej mieszance, po czym na każdej rozsmaruj łyżeczkę czekodżemu. W jednej dużej formie do pieczenia (26 cm średnicy) lub w 4 małych (8-10 cm średnicy), ułóż namoczone i posmarowane czekodżemem kromki. Posyp je płatkami migdałów i dodaj truskawki pokrojone w mniejsze kawałki. Zapiekaj ok. 20 minut. Podawaj na ciepło.

Miętowa panna cotta z czekodżemem Łowicz

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 słoiczek czekodżemu Łowicz śliwka z belgijską czekoladą
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki suszonej mięty
  • szczypta chlorelli do zabarwienia musu
  • liście mięty do ozdoby

Wykonanie:
Śmietankę oraz mleko przelej do garnuszka, wsyp cukier, suszoną miętę, chlorellę i, mieszając, mocno podgrzej (ale nie do zagotowania). Zdejmij garnuszek z ognia. Do ciepłego płynu wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Zostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Na dno pucharka wykładaj na przemian porcję miętowej kremówki i czekodżemu. Wstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej do całkowitego stężenia. Przed podaniem ozdób listkami świeżej mięty.

Brownie z kokosową nutą i czekodżemem Łowicz

Składniki (na blaszkę 20 x 20 cm):

  • 1 słoik czekodżemu Łowicz wiśnia z belgijską czekoladą + 3 łyżki do posmarowania ciasta
  • 120 g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 50 g cukru kokosowego
  • 50 g mąki kokosowej
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli

Wykonanie:
Kakao z olejem kokosowym umieść w garnuszku, podgrzej i mieszaj do całkowitego roztopienia, a następnie przelej do miski. Dodaj czekodżem, wsyp cukier oraz mąkę, wbij jajka i wymieszaj – najlepiej rózgą, aż składniki się połączą. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do180°C. Piecz ok. 22-25 min. (najlepiej do suchego patyczka). Po wystygnięciu wierzch posmaruj czekodżemem.

Czekodżemy Łowicz
Opakowanie: słoik 250 g
Cena: około 7 zł.
Producent: Maspex
Więcej informacji na www.maspex.com

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *