Przepis na Łososia opiekanego na grillu z ananasem i papryką pochodzi z warsztatów grillowania Tesco.
Czas: 00:30
Porcje: 2
Trudność: prosty
Składniki:
- 300 g filetów z łososia
- 1/2 ananasa
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 3 gałązki kolendry
- 1 limonka
- 5 ziaren pieprzu syczuańskiego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 50 ml oliwy
- przyprawy: sól morska, pieprz czarny
- patyczki bambusowe
Przygotowanie:
- Łososia umyj pod bieżącą, zimną wodą i wytrzyj do sucha ręcznikiem kuchennym. Płaskim nożem odetnij skórę. Najpierw natnij nożem kawałek mięsa od strony brzusznej, a następnie przeciągnij nożem pod kątem, odcinając skórę. Wyjmij ości za pomocą pęsety kuchennej lub małego noża. Podważ nożem ość i przytrzymując ją palcem, delikatnie wyciągnij.
- Teraz pokrój łososia na 3 cm kawałki. Przełóż do miski i przypraw solą morską oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Polej delikatnie oliwą i kilkoma kroplami soku z limonki. W kuchennym moździerzu rozgnieć ziele angielskie oraz pieprz syczuański i obsyp nimi łososia. Listki kolendry umyj i poszarp na mniejsze kawałki, a następnie dodaj do ryby. Dokładnie wymieszaj i wstaw rybę na czas przygotowania pozostałych składników do lodówki.
- Umyj paprykę i pokrój na takie same kawałki, jak łososia. Obierz czerwoną cebulę i pokrój na ćwiartki. Odetnij nożem końce od korzonka i rozłóż poszczególne warstwy cebuli. Pokrój na kawałki także ananasa.
- Przygotuj patyczki bambusowe. Na każdy z nich nabij kolejno łososia, paprykę, cebulę i ananasa. Niech pierwszym i ostatnim składnikiem szaszłyka za każdym razem będzie kawałek łososia.
- Przełóż szaszłyki na ruszt. Opiekaj z każdej strony, aż się zarumienią. Gotowe szaszłyki przełóż na talerz. Udekoruj je listkami kolendry i połówką limonki.