Osoby: 4
SKŁADNIKI:
- 320 g makaronu Linguine Agnesi,
- 50 g rukoli,
- 4 łyżeczki starego parimigiano reggiano,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta soli,
- 15 kwiatów cukinii,
- ½ cebuli,
- oliwa extra vergine,
- sól,
- pieprz.
Przygotować pesto: w robocie kuchennym zmieszać rukolę, parmiggiano, obrany ząbek czosnku, szczyptę soli i oliwę extra vergine. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Schłodzić w lodówce.
Cebulę posiekać, zrumienić na oliwie, dodać oczyszczone i przekrojone na pół kwiaty cukinii. Przykryć pokrywką i podgotować.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i połączyć wszystkie składniki.
Serwować na gorąco, posypując serem.