Kończące się lato sprawia, że w ogrodzie, na działce czy pikniku w parku spędzalibyśmy każde popołudnie i weekend. Takie momenty umili filiżanka herbaty i lekkie, pyszne, domowe ciasto. Może nim być orzechowa kostka z wiśniami. Do jej przygotowania użyta została jedna z ostatnich nowości marki BackMit.
Wiśnie nieodłącznie kojarzą się ze smakami lata – świeżymi kompotami, przetworami czy deserami. Zestawiając je z gorzkim kakao, orzechami i delikatną serową pianką, stworzymy idealny, wakacyjny deser.
Składniki na spód:
- 5 jajek (rozmiar L)
- 1,5 szklanki orzeszków arachidowych prażonych tartych BackMit
- 1 szklanka drobnego cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
Składniki na galaretkę:
- 800 g wiśni
- 2 galaretki wiśniowe
Składniki na piankę:
- 1 kg serka waniliowego
- 2 laski wanilii
- 2,5 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno ze szczyptą soli. Cukier drobny wymieszaj z cukrem waniliowym. Do powstałej piany dodaj 1/3 mieszanki cukru i ubijaj przez kilka minut, następnie dodaj kolejną 1/3 część cukru i ubijaj nadal. Powtórz tę czynność z ostatnią porcją cukru. Ubijaj do momentu uzyskania jednolitej masy (bez drobinek cukru w środku). Dodaj żółtka i całość wymieszaj szpatułką. Mąkę wymieszaj z orzechami i kakao, dodaj do piany i delikatnie połącz wszystkie składniki. Formę do ciasta (o wymiarach 32 x 32 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i piecz w temperaturze 180°C przez 30–40 minut, do momentu uzyskania suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia. Gdy ciasto będzie się piekło przygotuj galaretkę. W tym celu usuń z wiśni pestki i tak przygotowane owoce przełóż do garnka. Dodaj 1/2 szklanki wody i gotuj wiśnie przez 3 minuty. Rozpuść galaretki w 700 ml chłodnej wody. Dodaj do wiśni, wymieszaj. Całość przestudź, przełóż do lodówki i pozostaw galaretkę do lekkiego ścięcia. Nakłuj biszkopt wykałaczką, a potem – nie wyjmując ciasta z formy, w której się piekło – wylej na nie ścinającą się galaretkę. Odstaw do lodówki, do ścięcia górnej warstwy (zajmie to około godziny). Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Serek waniliowy wymieszaj z nasionkami wanilii (przetnij wanilię wzdłuż i przy pomocy łyżeczki wyskrob nasionka). Wymieszaj serek z przestudzoną żelatyną, a następnie wyłóż na zastygłą galaretkę. Wyrównaj górną powierzchnię (możesz ozdobić ją wiśniami) i odstaw do lodówki na 2–3 godziny. Przed podaniem pokrój w kostkę.
Nowości w rodzinie
Prażone tarte orzeszki arachidowe to jeden z czterech produktów, które zasiliły linię bakalii do pieczenia marki BackMit. Wszystkie łączą w sobie uniwersalność i łatwość wykorzystania, bogactwo substancji odżywczych, a także pyszny smak.
Wywodzące się z Brazylii orzechy arachidowe stanowią podstawę zdrowej i zbilansowanej diety, a ze względu na dużą zawartość białka często sięgają po nie osoby uprawiające sporty siłowe. W wydaniu proponowanym przez firmę VOG i markę BackMit zostały one uprażone i starte, co znacznie ułatwia prace kulinarne i skraca czas potrzebny na przygotowanie różnych przysmaków. Razem z nimi w sprzedaży zadebiutowały wysokiej jakości rodzynki, które mają stałe miejsce w każdej kuch i są częstym dodatkiem do ciast, deserów czy lodów. W linii produktów do pieczenia BackMit nie mogło też zabraknąć wiórków kokosowych. Ich wyraźny, słodki smak doskonale dopełnia nie tylko różnego rodzaju wypieki, ale też koktajle czy owsianki. Ostatnią nowością w rodzinie są gotowe do użycia migdały w płatkach polecane m.in. jako dodatek do ciast z owocami. Wszystkie produkty pakowane są w specjalne torebki z metalizowanej folii, które pozwalają zachować ich smak i cenne wartości na długi czas oraz zabezpieczają zawartość przed wysychaniem.
Ceny i gramatury
Pakowane po 200 g orzeszki arachidowe prażone tarte, rodzynki oraz wiórki kokosowe kosztują ok. 4,00 zł. Za torebkę zawierającą 150 g migdałów w płatkach trzeba zapłacić ok. 11,00 zł.
Producent: VOG
Więcej informacji na stronie: