Mleczko kokosowe to produkt absolutnie wszechstronny. Nadaje się jako dodatek do zup, dań głównych, sosów, deserów czy też napojów. Poza tym bez obaw mogą po niego sięgać osoby z nietolerancją laktozy. Firma De Care – właściciel marki House of Asia, podzieliła się z nami przepisami na trzy specjały, które sprawdzą się w upalne, a ich bazę stanowi właśnie mleczko kokosowe.
Chłodnik z azjatycką nutą
- 400 ml mleczka kokosowego 12-14% tłuszczu
- 1/2 pęczka botwiny
- 1/2 zielonego ogórka
- 1 ogórek małosolny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 pęczka kopru
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 40 ml koncentratu buraczanego
- sok z 1/3 cytryny
- 200 ml wody
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Botwinę, ogórki, koperek i szczypiorek drobno posiekaj. Do garnka wlej wodę, dodaj botwinę i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś 5 minut. Wlej koncentrat buraczany, sok z cytryny i zdejmij z ognia. Do gorącego wywaru wlej mleko kokosowe. Dobrze wymieszaj i kolejno dodaj zielonego i małosolnego ogórka, szczypior, koper oraz utarty z solą (1 łyżeczka) czosnek. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem dodaj do smaku pieprz i sól.
Lody kokosowe
- 400 ml tłustego mleczka kokosowego (min. 17 % tłuszczu)
- 3 łyżki cukru kokosowego
- świeże owoce (maliny, borówki, truskawki)
Sposób przygotowania:
Do miseczek wlewamy mleczko kokosowe. Dodajemy cukier kokosowy oraz owoce. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do foremek na lody i wstawiamy do zamrażarki na 4 godziny.
Koktajl z borówkami i gorzką czekoladą
- 200 ml mleczka kokosowego 12-14% tłusczu
- 100 g borówek
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Składniki włóż do blendera i zmiksuj na gładko. Koktajl jest od razu gotowy do spożycia.
Produkty marki House of Asia użyte w przepisach:
- Cena: 7,99 zł
- Cena: 8,50 zł
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na stronę: