Letnie przysmaki w azjatyckim stylu

Mleczko kokosowe to produkt absolutnie wszechstronny. Nadaje się jako dodatek do zup, dań głównych, sosów, deserów czy też napojów. Poza tym bez obaw mogą po niego sięgać osoby z nietolerancją laktozy. Firma De Care – właściciel marki House of Asia, podzieliła się z nami przepisami na trzy specjały, które sprawdzą się w upalne, a ich bazę stanowi właśnie mleczko kokosowe.

Chłodnik z azjatycką nutą

Składniki:

  • 400 ml mleczka kokosowego 12-14% tłuszczu
  • 1/2 pęczka botwiny
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1 ogórek małosolny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 40 ml koncentratu buraczanego
  • sok z 1/3 cytryny
  • 200 ml wody
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Botwinę, ogórki, koperek i szczypiorek drobno posiekaj. Do garnka wlej wodę, dodaj botwinę i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś 5 minut. Wlej koncentrat buraczany, sok z cytryny i zdejmij z ognia. Do gorącego wywaru wlej mleko kokosowe. Dobrze wymieszaj i kolejno dodaj zielonego i małosolnego ogórka, szczypior, koper oraz utarty z solą (1  łyżeczka) czosnek. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem dodaj do smaku pieprz i sól.

Lody kokosowe

Składniki:

  • 400 ml tłustego mleczka kokosowego (min. 17 % tłuszczu)
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • świeże owoce (maliny, borówki, truskawki)

Sposób przygotowania:
Do miseczek wlewamy mleczko kokosowe. Dodajemy cukier kokosowy oraz owoce. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do foremek na lody i wstawiamy do zamrażarki na 4 godziny.

Koktajl z borówkami i gorzką czekoladą

Składniki:

  • 200 ml mleczka kokosowego 12-14% tłusczu
  • 100 g borówek
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
Składniki włóż do blendera i zmiksuj na gładko. Koktajl jest od razu gotowy do spożycia.

 

Produkty marki House of Asia użyte w przepisach:

Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na stronę:

Home

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *