Letnie przepisy na grillowane dania w chorwackim stylu

Wiele osób cały rok czeka na wakacyjny wyjazd. Możemy jednak poczuć się jak na wakacjach nie wychodząc z własnego ogródka. W kulinarną podróż smaków przeniesie nas grill w chorwackim stylu. Niepowtarzalny smak grillowanych dań i przekąsek z dodatkiem past warzywnych Ajvar sprawi, że poczujemy się jak na wakacjach all inclusive!

Król jest jeden: Ajvar

Przygotowane zgodnie z oryginalną chorwacką recepturą, z dojrzałych w słońcu papryk i bakłażanów i starannie dobranych przypraw – pasty warzywne Ajvar doskonale podkreślą smak grillowanych mięs, warzyw i kiełbasek. Skład oparty na naturalnych składnikach wzbogaci każdą potrawę. Produkt dostępny jest w kilu wariantach smakowych – łagodny i ostry, z sosem chrzanowym, z cebulką oraz BBQ. Każdy smakosz znajdzie w ofercie coś dla siebie.

Ajvar to nie tylko doskonały dodatek do dań z grilla. Idealnie podkreśli również smak mięs pieczonych i duszonych, a także wędlin. Sprawdzi się także jako składnik gulaszów i sosów oraz dodatek do kanapek, pizzy czy zapiekanek. Zachwyci niepowtarzalnym smakiem również na zimno – z krakersami czy jako dip do warzyw.

 

Poniżej letnie inspiracje na dania z grilla z produktami marki Podravka:

Ćevapi z Ajvarem

(porcja dla 4 osób; czas przygotowania: 35 minut + 60 minut chłodzenia)

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżeczki Vegety Natur do mięsa mielonego
  • sól
  • 1 czerwona cebula
  • Ajvar ostry Podravka
  • Ajvar łagodny Podravka

Sposób przygotowania:

Do mięsa dodać drobno posiekaną cebulę, jajko, Vegetę Natur do mięsa mielonego i wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie formować ćevapi, czyli mięsne wałeczki o długości ok. 6 cm. Gotowe ćevapi nadziewać na patyczki do szaszłyków, ułożyć na tacce do grilla i grillować na ruszcie lub bezpośrednio na patelni grillowej, ok. 12-15 minut obracając co jakiś czas. Podawać z pokrojoną w plastry czerwoną cebulą i Ajvarem Podravka.

 

Grillowane młode ziemniaczki z Ajvarem

(porcja dla 4 osób; czas przygotowania: 25 minut)

Składniki:

  • 1 kg małych młodych ziemniaków
  • 1 Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami (20 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g Ajvaru łagodnego Podravka
  • 1 łyżka świeżego posiekanego tymianku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dobrze umyć i wyszorować pod bieżącą, ciepłą wodą. Włożyć do osolonej wody i gotować ok. 8 minut. Odcedzone ziemniaki wyłożyć do naczynia, polać oliwą i dodać Vegetę Natur do ziemniaków z ziołami, całość wymieszać. Ziemniaki ułożyć na grillu lub patelni grillowej i grillować ok. 10-12 minut, aż skórka się zrumieni, a w środku będą miękkie. Gotowe ziemniaczki wyłożyć do naczynia, dodać Ajvar, posypać tymiankiem, delikatnie wymieszać. Podawać z Ajvarem Podravka.

 

Więcej przepisów z wykorzystaniem Ajvaru i innych past warzywnych Podravka znajdziesz na stronie www.podrava.ploraz na kanale YouTube Podravka Polska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *